Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, ze względu na czekoladę oczywiście. Tym razem podpatrzyłam do nie go super dodatek w postaci serka kremowego Philadelphia. Udało mi sie trafić na taki, który nie był zbyt słony więc doskonale komponował sie z ciastem. Sam przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i polecam go każdemu. Nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze w wykonaniu jest mega prosty i szybki. Gliniasty środek, chrupiący wierzch i do tego ten serek – jak dla mnie rewelacja. Nawet mój brat i tato, którzy są zagorzałymi przeciwnikami gorzkiej czekolady, stwierdzili że smakuje naprawdę super 🙂

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

– 150 g masła

– 150 g gorzkiej czekolady

– 150 g cukru

– 3 jajka

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 3/4 szklanki mąki

– szczypta soli

– 200 g serka kremowego Philadelphia

Masło roztapiamy wraz z czekoladą w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie ubiajmy jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa jest juz puszysta dodajemy masę czekoladową i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i sól. Miksujemy do momentu połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia połowę ciasta. Serek kroimy w paseczki i układamy na cieście (zdejmowałam serek warstwami szerokim nożem do masła). Całość zalewamy drugą połową ciasta i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na 20 – 25 min (wierzch musi być sztywny). Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w lodówce.

Z foremki mamy 14 porcji. Jedna to 260 kcal.

Smacznego!!!