Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto czekoladowe z masą truflową

 

Co prawda weekend już za nami ale jak zapraszam was na nasze weekendowe ciasto. Pyszności mega czekoladowe – tak by można je w skrócie opisać. Przepis podpatrzyłam na blogu SweetCakes. Wyszło mi strasznie dużo ciasta w porówniu z autorką pomimo że trzymałam się przepisu więc następnym razem zrobie go chyba z połowy skladników. Chociaż z drugiej strony nie jest to żadna przeszkoda ponieważ samo ciasto wychodzi pysznie wilgotne i mocno czekoladowe. Mozna je jeść bez żadnych dodatków ale w połączeniu z tą czekoladową truflą – to już po poprostu rewelacja 🙂

Składniki na blaszke 20×20 cm:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mąki

– 1,5 szklanki cukru

– 0,5 szklanki kakao

– 2 jajka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 3/4 szklanki maślanki

– 80 g roztopionego masła

– 3/4 szklanki kawy (płynu) – 2 łyżeczki kawy na szklankę

Trufla czekoladowa:

– 150 g czekolady

– 180 ml kremówki 36%

Masa śmietanowa:

– 100 ml kremówki 36%

– 3 łyżeczki cukru pudru

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy dokładnie mieszając.Dodajemy jajka, maślankę i roztopione masło. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 min (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół. Mi urosła bardzo delikatna górka, więc ją ściełam i wykorzystałam okruchy do przyozdobienia ciasta.

Gdy ciasto jest ostudzone i przekrojone szykujemy truflę. W tym celu podgrzewamy kremówkę i do mocno ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenie składników. Garnek z czekoladą wkładamy do lodówki i wyczekujemy momentu, gdy masa będzie już bardzo  gęsta ale jeszcze nie zastygnięta. Wówczas miksujemy ją kilka minut tak aby zmieniła kolor na jaśniejszy. Wykładamy masę na ciasto, przykrywamy drugą częścią i wstawiamy do lodówki.

Pozostałą kremówką ubijamy wraz z cukrem i wykładamy na wierzch ciasta. Całość można przyozdobić, tak jak ja pozostałym ciastem lub np. podprażonymi migdałami.

Z blaszki wyszło 14 porcji. Jedna porcja to 350 kcal.

 

Smacznego!!!

You Might Also Like

59 komentarzy

  • Reply
    ~gin
    17 marca 2014 at 12:47

    Mmm, wygląda bosko, musiało smakować bajecznie 🙂

  • Reply
    ~aga
    18 marca 2014 at 07:30

    Uuaaaa! Ale bomba! Rewanżuję się przepisem na trufle czekoladowe 😉
    http://przepisytv.blogspot.com/2014/01/trufle-czekoladowe.html

  • Reply
    ~mkr
    18 marca 2014 at 07:39

    Pysznie wygląda, polecam Ci moje ciasto cappuccino kakaowo -kokosowe ,pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html

  • Reply
    ~wuzetka
    18 marca 2014 at 07:52

    mniam, ślinka cieknie, super CI wyszlo!
    a może tak skusisz się na moją wuzetkę? 😛
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/01/wuzetka.html

    pozdrawiam!

  • Reply
    ~kuchnia świata
    18 marca 2014 at 07:55

    wszystko fajnie tylko kto będzie spalał kalorie jak się to zje ?
    …żartowałam 😛 wygląda bosko i bajecznie aż trzeba samej zrobić 🙂

    – – –
    http://www.alestrona.net/348/jak_zrobic_w_domu_toffi.html

  • Reply
    ~Gość
    18 marca 2014 at 08:05

    Ciasto wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje.
    Polecam też
    http://inews.com.pl/WordPress3/fale-dunaju

  • Reply
    ~PrzekaskinaImpreze.pl
    18 marca 2014 at 08:20

    Wygląda obłędnie 🙂

  • Reply
    ~Natta
    18 marca 2014 at 09:39

    Przepysznie Twoje ciasto wygląda, pozdrawiam :*

  • Reply
    ~maja
    18 marca 2014 at 09:53

    Wygląda rewelacyjnie – musi być pyszne. Ja polecam ciasto czekoladowo – kawowe: http://kuchniaidom.pl/czekoladowo-kawowe-ciasto-z-musem/

  • Reply
    ~Ania
    18 marca 2014 at 10:03

    Mam pytanie odnośnie masła do ciasta. Napisałaś „- 80 ga roztopionego masła”, czyli ile? 80 g czy 80 dag?

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2014 at 10:11

      Wkradł sie drobny błąd. Chodziło mi o 80 g. Pozdrawiam

  • Reply
    ~przepismamy
    18 marca 2014 at 10:33

    Pysznosci, polecam tez ciasteczka truflowe:
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/ciasteczka-trufle.html

  • Reply
    ~Beata
    18 marca 2014 at 10:54

    Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich slodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    http://www.idealnafigura.com/gberes

  • Reply
    ~tss
    18 marca 2014 at 11:02

    Ciekawy pomysł, dałabym jednak do ciasta mniej cukru. Masa OK. Polecę jeszcze Ganache – masę na krem, polewę trufle i pralinki – http://www.stachurska.eu/?p=15318 .

  • Reply
    ~tss
    18 marca 2014 at 11:06

    Przy okazji polecę jeszcze babkę pomarańczową – http://www.stachurska.eu/?p=16103 , świeża 🙂

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    18 marca 2014 at 11:23

    Ale pycha, polecam też czekoladowy wulkan 🙂

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    18 marca 2014 at 11:42

    A to jest link do czekoladowego wulkanu 🙂
    http://bulkazchlebem.pl/czekoladowy-wulkan

  • Reply
    ~Ala
    18 marca 2014 at 11:48

    No super super. Doskonały sposób żeby troszkę przybyło w pasie:) polecam przepis na zdrowe i PYSZNE ciasnteczka http://gillianmckeith.pl/przepisy-gillian-mckeith/czekoladowe-ciasteczka-gillian-mckeith-cacao-fudge-brownies/

    • Reply
      ~Dary
      18 marca 2014 at 21:19

      A mój pas jest obszerny :))

  • Reply
    ~mariola
    18 marca 2014 at 11:51

    ale mi smaka zrobiłaś, wygląda wspaniale 🙂 zapraszam do siebie na MIlky Way: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/03/milky-way.html

  • Reply
    ~chillijemy
    18 marca 2014 at 11:54

    Bombowo wyglada 🙂 I pewnie jest przepyszny 🙂
    http://chillijemy.blogspot.com/

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2014 at 13:01

      Zgadza sie: był przepyszny:)

  • Reply
    ~relax
    18 marca 2014 at 13:14

    Czy ta kremowka to ma byc slodka smietana ?
    prosze o odpowiedz 🙂 z gory dzekuje

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2014 at 13:26

      Tak, to powinna być słodka śmietanka 36%. Pozdrawiam

  • Reply
    ~lubię słodkie
    18 marca 2014 at 13:42

    Ciasto aż kusi, ale skoro piszesz „do ludzi” – popraw błąd: rzadko!

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2014 at 14:08

      Masz rację – fatalny błąd. Już poprawiam. Dziękuję i pozdrawiam

  • Reply
    ~Małgorzata
    18 marca 2014 at 15:01

    Na pewno zrobię, ale jaka kawa? Rozpuszczalna czy parzona?

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2014 at 15:47

      Wybór należy do Ciebie:-) Zależy jaką wolisz:-)

  • Reply
    ~bunia
    18 marca 2014 at 19:04

    Super apetycznie wygląda to ciasto, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂 Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

  • Reply
    ~Kasiawa
    18 marca 2014 at 20:05

    Wygląda przepysznie to czekoladowe cudo. Chętnie zjadłabym kawałeczek.

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    18 marca 2014 at 21:45

    I wygląda rewelacyjnie, a jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej! Bardzo kuszące 🙂

  • Reply
    ~Kasia
    19 marca 2014 at 10:09

    wygląda świetnie, moje jednak takie nie było, zakalec wyszedł. może to przez temperaturę pieczenia. ma być 170 z termoobiegiem?

    • Reply
      Justyna
      19 marca 2014 at 13:05

      U mnie bez termoobiegu. Mam piekarnik z grzałką u góry. W oryginale ciasto również wygląda jak lekki zakalec. Myślę że takie powinno być

  • Reply
    ~Weronika
    19 marca 2014 at 10:39

    Te ciasto czekoladowe z truflą wygląda przepysznie! Poproszę o kawałeczek:)

  • Reply
    ~kokotka
    19 marca 2014 at 13:57

    mam pytanko,jaka ma być czekolada,mleczna,gorzka,deserowa?z góry dziękuję za odpowiedź,bo chciałabym jak najszybciej wypróbować przepis

    • Reply
      Justyna
      19 marca 2014 at 14:03

      Ja używałam czekolady gorzkiej 70%. Pozdrawiam:-)

  • Reply
    Kropka
    19 marca 2014 at 17:36

    wygląda genialnie! Być może niedługo spróbuję 😉

  • Reply
    ~Jagoda
    20 marca 2014 at 23:51

    Właśnie zrobiłam to ciasto 🙂 Wyszło mokre, nie za wysokie takie jak lubię 🙂 Dałam trochę mniej cukru a dorzuciłam słodkie wiśnie nasączone alkoholem na warstwę kremu 😉 Pychotka! Dzięki za przepis 🙂

    • Reply
      Justyna
      21 marca 2014 at 08:59

      Cieszę sie że wyszło:-) Mi za drugim razem ciasto też wyszło bardziej mokre. Pozdrawiam

      • Reply
        ~dana
        26 marca 2014 at 20:36

        a,blaszka 20x20cm – taka mała?

        • Reply
          Justyna
          26 marca 2014 at 21:00

          Dokładnie taka mała:)

          • ~dana
            27 marca 2014 at 15:49

            przepraszam, ale coś mi nie pasuje.
            Jak z takiej małej blaszki może wyjść 14 porcji ?

          • Justyna
            27 marca 2014 at 22:22

            Kroiłam małe porcję ponieważ ciasto było bardzo sycące:-)

  • Reply
    ~Kasia
    28 marca 2014 at 08:03

    Czy zamiast maślanki można użyć mleka?

    • Reply
      Justyna
      28 marca 2014 at 08:57

      Mleko będzie miało zbyt żadką konsystencję. Myślę że ewentualnie mozna zastąpić maślankę śmietaną

  • Reply
    ~loogo
    29 marca 2014 at 16:44

    Ciasto wygląda przepysznie, ale niestety robiłam je dziś 2 raz i wyszedł mi mega zakalec 🙁

    • Reply
      Justyna
      29 marca 2014 at 19:32

      Zapewniam, że to nie był zakalec. To ciasto powinno właśnie wyglądem przypominać zakalec lub brownie:-)

  • Reply
    ~rozczarowana
    27 kwietnia 2014 at 10:21

    Porażka !!!!

  • Reply
    ~maja
    15 maja 2014 at 20:16

    Zrobilam to ciasto, wyszlo, wyszlo wspaniale, jest b. dobre ….. 🙂

    • Reply
      Justyna
      17 maja 2014 at 23:12

      Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość:-) Pozdrawiam

  • Reply
    ~Pan Deserek :)
    16 maja 2014 at 11:06

    Wygląda Mega Kusząco 😉 Dzień bez czekolady to dzień stracony 😉

  • Reply
    ~Smaczniezdrowo
    14 sierpnia 2014 at 15:12

    Wygląda bajecznie, bosko, wspaniale! Ja ostatnio również pokusiłam się zrobienie czekoladowego ciasta: http://smaczniezdrowo.pl/ciasto-czekoladowe-brownie/
    I muszę przyznać, ze wyszło bardzo dobre 🙂
    Ale Twoja propozycja z ta masą to obłęd. koniecznie muszę wypróbować 🙂

    • Reply
      Justyna
      14 sierpnia 2014 at 18:17

      Serdecznie polecam:-)

    Leave a Reply