Co powiecie na takie czyste szaleństwo bez pieczenia? Ciasto super szybkie które idealnie nada się na każdy weekend i nie tylko. No właśnie, w niedzielę miałam urodziny i postanowiłam sobie sprawić coś takiego czekoladowego. Uwielbiam połączenie banana z czekoladą, a chrupiący spód ciasteczkowy idealnie dopasował całość. Na pewno znacie popularną tartę banoffee pie, ma praktycznie te same składniki, ale zamiast masy czekoladowej znajdziecie tam kajmak. Pomyślałam sobie, że z czekoladą to połączenie byłoby równie pyszne. Pomyślałam, mąż przytaknął, przetestowałam i wyszło rewelacyjnie 🙂 Serdecznie wam polecam nie tylko na urodziny.

Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:

Spód:

– około 140 g herbatników wieloziarnistych

– 1 łyżka kakao

– garść drobno posiekanych migdałów (opcjonalnie: chciałam żeby chrupało 🙂 )

– 50 g czekolady (użyłam gorzkiej)

– 50 g masła

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy blenderem lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Dosypujemy kakao oraz orzeszki. Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w garnku z grubym dnem (lub ewentualnie w mikrofali). Przelewamy do ciasteczek i dokładnie mieszamy widelcem, żeby cały ciasteczkowy piasek oblepił się w czekoladzie. Masę przekładamy do foremki i ugniatamy brzegiem szklanki, jednocześnie przesuwamy masę delikatnie na boki tworząc brzegi. Ugniatamy dość mocno, żeby spód tworzył zwarta masę. Foremkę wstawiamy do lodówki.

Masa czekoladowa:

– 200 ml śmietanki kremówki

– 120 g czekolady (zmieszałam pół na pół gorzkiej z mleczną)

– 2 duże banany

– łyżka soku z cytryny

Banany kroimy w poprzek i kropimy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietankę podgrzewamy ale nie gotujemy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Gdy masa będzie jednolita, ściągamy garnek z gazu i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Gdy zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Banany wciskamy w masę, przekrojoną stroną w dół. Ciacho wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy bitą śmietanę.

Bita śmietana:

– 150 ml śmietanki kremówki 36% + 1 łyżeczka cukru pudru

Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i ubitą przekładamy na zastygniętą masę czekoladową. Ciasto najlepiej przed podaniem potrzymać chwilę w lodówce. Na zdjęciach widzicie porcję ciasta po godzinie w lodówce. Im dłużej schłodzone tym ciasto będzie bardziej zwarte.

Z foremki wykroiłam 10 małych porcji. Jedna to 350 kcal

Szybkie ciasto na niedzielę
Szybkie ciasto na niedzielę
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia – czekolada z bananami
Ciasto bez pieczenia
Tarta na ciasteczkowym spodzie bez pieczenia
Ciasto z czekoladą i bananami
Ciasto z czekoladą i bananami
Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Idealne ciasto na każdą okazję

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz