Jogurtowe ciasto łaciate z śliwkami (2)Bardzo szybko, bardzo prosto i bardzo smacznie. Ciasta jogurtowe są świetne nie tylko gdy musimy na szybko coś upiec. Są sprężyste, miękkie, bardzo wilgotne i długo zachowują świeżość. U mnie padło na ten wybór ze względu na zalegające jogurty, którym powoli kończyła się ważność. A śliwki jako dodatek pasują tu doskonale, chociaż z innymi owocami smakuje równie dobrze. U mnie ciasto jest łaciate, gdyż dodatek kakao dodaje ciastu(według mnie) jeszcze lepszy smak.

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

– 2 szklanki maki

– 250 – 300 g jogurtu naturalnego

– 2 jajka

– pół szklanki oleju

– 3/4 szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– opakowanie cukru waniliowego

– 2 płaskie łyżki kakao

– 8 śliwek węgierek (pokrojonych na 4)

Jajka miksujemy razem cukrem i cukrem waniliowym do momentu powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy jogurt, olej oraz mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką lub bardzo krótko i na niskich obrotach mikserem. Tylko do połączenia składników. 5 łyżek ciasta odłożyłam do drugiej miski. Do pozostałej części dodałam kakao i całość wymieszałam. Część kakaową wylałam do blaszki wyłożonej papierem. Na nią nałożyłam waniliową część ciasta, rozprowadzając ją delikatnie łyżką. Wykałaczką zrobiłam kilka „esów floresów” mieszając ciasta. Na koniec poukładałam śliwki wciskając je lekko w ciasto.  Pieczemy 45-50 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni. Patyczek po sprawdzeniu ciasta powinien być suchy.

Z mojej blaszki wychodzi 14 porcji. Jedna to wartość 210 kcal.

Smacznego!!!

Jogurtowe ciasto łaciate z śliwkami (3)

Jogurtowe ciasto łaciate z śliwkami (4)Przepis zgłaszam do ŚLIWKOWEJ AKCJI I

Śliwkowa akcja I