Kawa mrożona (2)Troszkę zwlekałam z przygotowaniem tej kawy podpierając się wymówką, że przecież nie ma to jak gorąca kawa 🙂 Ale wkońcu sie udało i okazuje się, że w upalne dni taka opcja jest naprawdę rewelacyjna. Co prawda w smaku troszkę inna niż klasyczna kawa: dość słodka ale mocno wyrazista, z drugiej strony mocno wciągająca. Moja Druga Połówka, która kawą prawie że “gardzi” wypiła aż dwie szklanki 🙂 Chociaż cały czas powtarzał, że najlepsza jest ta pianka, która utworzyła się na wierzchu. Przepis znalazłam na blogu Mirabelkowy Blog.

Składniki na 4 porcje:

– 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 4 łyżki wrzątku

– 200 ml słodzonego mleka skondensowanego

– 1 szklanka mleka

– 250 ml śmietanki kremówki 36% ( z czego 4 łyżki do przyozdobienia)

– kakao do ozdoby

Kawę rozpuszczamy we wrzątku. Po ostudzeniu mieszamy dokładnie z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Śmietankę ubijamy do momentu aż będzie lekko sztywna. Odkładamy 4 łyżki, które ubiajamy na sztywno (do ozdoby). Pozostałą śmietankę dodajemy do kawy i krótko miskujemy. Przelewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki by dość mocno sie schłodziła. Przed podaniem dekorujemy bita śmietanką i kakao.

Jedna szklanka to porcja około 600 kcal

Kawa mrożona (1)Kawa mrożona (3)

Smacznego!!!