Poziomki powoli się kończą, ale chyba uda mi się wykorzystać je jeszcze na jakiś deser. Tymczasem dzisiaj coś dla ochłody, również z udziałem poziomek oraz banana. Lody są w wersji trochę oszukanej, czyli nie jest to ten prawdziwy przepis gdzie w skład wchodzą surowe jajka. Mimo wszystko mam lekkiego stracha przed jajkami w takiej postaci, ale może kiedyś spróbuję. Tymczasem dziś są lody na bazie śmietanki kremówki i również są bardzo smaczne. Pomimo banana dominującym smakiem są jednak poziomki 🙂

Skład na około litr lodów:

– 2 banany

– 2 szklanki poziomek

– 250 g śmietanki kremówki

– 3/4 szklanki cukru pudru

Banany i poziomki miksujemy w blenderze. Śmietankę ubijamy, dodając w międzyczasie, partiami cukru pudru. Na koniec całość łączymy z owocami i miksujemy jeszcze przez chwilę. Lody wstawiamy do zamrażarki w pojemniku który umożliwi miksowanie w międzyczasie (najlepiej by miał on przykrywkę). Lody miksujemy lub blendujemy po 2, następnie po 4 i po 6 godzinach. Unikniemy w ten sposób zbierania się kryształków lodu. Lody możemy zostawić w pojemniku w którym były miksowane lub przełożyć do innego. Dobrze jest na pół godziny przed podaniem przełożyć lody do lodówki.

Jedna pełna łyżka lodów to około 40 kcal.

Smacznego!!!