Sernik tiramisu czyli przepyszny sernik o smaku popularnego deseru “tiramisu”, był moim ciastem świątecznym i raczej nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawdę wszystkim ??? . Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ?) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się nie zarumieniły ( o co się obawiałam). Polecam wszystkim wielbicielom serników i/lub tiramisu ?? i nie tylko im, ponieważ jest to świetna alternatywa dla klasycznych serników
Składniki Sernik tiramisu na tortownicę o średnicy 26 cm (piekarnik góra-dół)
Spód:
– 70 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)
– 2 łyzki amaretto
– 65 g masła
– 50 g drobnego cukru
– 1 jajko
– 30 g mąki pszennej
– ok. 13-15 okrągłych biszkoptów
– kawa do nasączenia biszkoptów
Kawę mieszamy dokładnie z Amaretto. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszysta masę. Dodajemy mąkę, czekoladę, jajko oraz kawę z Amaretto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki i układamy w niej jeden obok drugiego, biszkopty, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu nasączamy biszkopty kawą (po łyżeczce kawy na biszkopt) i szykujemy masę serową.
Masa serowa:
– 700 g twarogu
– 300 g mascarpone (lub po prostu 1 kg twarogu)
– 1,5 szklanki cukru
– 3 łyżki maki ziemniaczanej
– 125 ml śmietanki kremówki
– 5 jajek
– 2 łyżki Amaretto
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w kremówce. Do miski przekładamy twaróg i mascarpone delikatnie miksujemy dodając jajko po jajku. Na końcu dodajemy kremówkę z mąką, cukier i amaretto. Krótko miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Przelewamy na spód i pieczemy najpierw 15 min w 170 stopniach, a następnie 90 min w 120 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik jest już zimny szykujemy czekoladową polewę.
Polewa
– 100 g czekolady deserowej
– 100 ml śmietanki kremówki
Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Polewę przelewamy na sernik i wstawiamy go do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂
Smacznego!!!
Justyna
Źródło wpisu: ostranaslodko.pl
6 komentarzy
Paulina G.
7 maja 2018 at 14:35A właśnie na coś takiego miałam ochotę! Idealne na rozpoczęcie tego tygodnia z przytupem i czymś pysznym! 🙂 Dzięki!
Justyna
8 maja 2018 at 07:25Super ? cieszę się że trafiłam w Twoje smaki ?
Kamila
8 maja 2018 at 10:01Właśnie szukałam czegoś na weekend. Idealne ciacho. Uwielbiam tiramisu 🙂
Justyna
8 maja 2018 at 12:59Polecam bo wyszło przepyszne. Tylko musisz obserwować spód bo mój nie chciał się dopiec ? pozdrawiam
Konrad
14 czerwca 2018 at 10:41Przepysznie wygląda ten sernik. Resztę amaretto dodam do domowych lodów.
Justyna
21 czerwca 2018 at 07:46Amaretto zawsze sie gdzieś wykorzysta 🙂