Sernik figowy z cynamonem … no długo się zastanawiałam nad tym połączeniem smaków. Już teraz wiem, że warto. To jest jeden z lepszych serników jaki robiłam w ostatnim czasie. Pod warunkiem, że lubisz figi, pomarańcze i cynamon 🙂 Spodobało mi się, że masa serowa nie jest za wysoka. Dzięki temu nie dominuje w cieście ale tylko uzupełnia masę figową i ciasteczkowy spód. Oczywiście cynamon dodaje tu świątecznego klimatu. Chociaż ja uwielbiam go o każdej porze roku i w każdej ilości 🙂 Podsumowując: jeden z lepszych serników jakie jadłam i polecam wszystkim.
Sernik figowy z cynamonem przepis na tortownicę 19-20 cm:
SPÓD:
- 55 g orzechów (ok. półtora garści)
- 80 g herbatników
- 55 g masła
Masło roztapiamy. Herbatniki i orzechy blendujemy na piasek. Łączymy jedno z drugim. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie uklepujemy i pieczemy 12 minut w 170 stopniach. Studzimy.
MASA FIGOWA:
- 170 g suszonych fig (ok 12 – 15 szt)
- 170 ml soku z pomarańczy
- cynamon – ilość dowolna
Figi kroimy w drobną kostkę. Wraz z sokiem wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 min, aż sok odparuje, a figi zmiękną tworząc masę. Studzimy i przekładamy na spód ciasteczkowy.
MASA SEROWA:
- 200 g sera na serniki
- 200 g mascarpone
- 75 g cukru
- 2 jajka
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i mascarpone. Krótko miksujemy. Osobno ubijamy białka i ubite szpatułką mieszamy z resztą masy. Pieczemy 60 min w 160 stopniach.
Z tortownicy wykroiłam 14 porcji. Jedna to 245 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu blog Moje Wypieki
6 komentarzy
Magdalena
4 stycznia 2022 at 13:30cudowny wypiek!
Justyna
9 stycznia 2022 at 08:49Dziękuje i serdecznie go polecam 🙂
Maria
19 czerwca 2022 at 22:30Witam. Proszę podaj mi wymiary foremki, w której pieczesz ten wyjątkowo apetyczny serniczek?
Justyna
20 czerwca 2022 at 08:39Witaj, to jest tortownica o średnicy 20 cm
Krzysztof
24 czerwca 2022 at 13:17Chyba wreszcie muszę wziąć się za sernik. Ten wygląda prosto do przygotowania i całkiem smacznie. Daj znać czy każdy sobie poradzi z tym przepisem???
Justyna
24 czerwca 2022 at 20:22Jak najbardziej. To świetny przepis nawet dla początkujących