Ciasteczka cytrynowe to było takie ekspresowe objawienie. Zobaczyłam je na instagramie i praktycznie od razu zabrałam się do roboty. Bazą ciasteczek jest ciasto kruche. Ale nie trzeba wykrawać z niego różnych kształtów. Ciasto „uklepujemy” w foremce, a potem na ciepło kroimy w kwadraty (lub inne kształty). Przyznaje, że jeszcze tak kruchego nie szykowałam, a okazało się, że to bardzo przyspiesza sprawę. Odpada też problem tzw. rozlewania się kruchych ciasteczek na blasze, ponieważ tu są one w foremce. Przyznaje, świetna sprawa. Ciasteczka są cytrynowe, polane cytrynowym lukrem i posypane pistacjami lub migdałami. Są pyszne choć popełniłam przy nich mały błąd. Sypneło mi się za dużo skórki z cytryny przez co jest odczuwalna goryczka w ciasteczkach, ale nie jest to jakaś duża tragedia 🙂
Ciasteczka cytrynowe przepis na 20 sztuk (foremka 20×20 cm):
Ciasteczka:
- 170 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 230 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- odrobina posiekanych pistacji
Wykonanie:
Foremkę 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką od cytryny. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Gdy ciasto zbyt mocno się klei do miksera zagniatamy chwilę dłonią (można podsypać odrobiną mąki) i przekładamy do foremki. Rękami ugniatamy ciasto równo w całej foremce. Na końcu docisnęłam ciasto szklanką, żeby było równe. Foremkę wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Po 10 minutach w zamrażarce wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut. Ciepłe ciasto, nadal w foremce, kroimy w dowolne porcje (u mnie 20 kwadratów) i odstawiamy do ostudzenia
Cukier puder łączymy z sokiem cytryny i po pół łyżeczki polewamy nasze kwadraty. Posypujemy pistacjami. Jedno ciasteczko to 120 kcal
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu blog Another pot of rice
No Comments