Ciasto migdałowo cytrynowe z truskawkami to ciasto które już kiedyś robiłam i które już było na blogu. Powtarzam to ciasto bo było pyszne, a ostatni raz jedliśmy je w 2013 roku. Aż ciężko uwierzyć, że ten blog istnieje już tak długo. Ale wracając do ciasta.. Było naprawdę pyszne. Dość ciężkie, wilgotne o delikatnym posmaku skórki cytrynowej. Do tego polewa czekoladowa i dodatki w postaci truskawek lub jakichkolwiek innych owoców, pasują idealnie. Ciasto migdałowe jest też bardzo proste w wykonaniu, ciężko jest je zepsuć. Dlatego będzie świetne nawet dla tych co stawiają w kuchni pierwsze kroki.
Ciasto migdałowo cytrynowe składniki na blaszkę 20×20 cm (lub tortownicę 23-24 cm):
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 jajek
- 250 g migdałów mielonych
- 200 g cukru
- 100 g czekolady posiekanej
- 75 g mąki
- skórka i sok z 2 cytryn
- 5-6 truskawek pokrojonych w ćwiartki
Wykonanie:
Masło ucieramy razem z cukrem. To znaczy miksujemy dość długo. Dodajemy po jednym jajku. W tym momencie masa może wyglądać na lekko zważoną. Dodajemy migdały, mąkę i posiekaną czekoladę. Krótko miksujemy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy truskawki na wierzchu delikatnie je wciskając w ciasto i i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić patyczkiem czy nie ma na nim mokrego (nieupieczonego ciasta). Jeżeli nie ma możemy ciasto wyciągać. Lepiej nie trzymać go za długo w piekarniku, żeby nie wyszło za suche.
Dodatkowo:
- 100 g czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- truskawki ok 10 sztuk
Śmietankę podgrzewamy. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Przelewamy na ciasto. Układamy pokrojone truskawki. Ciasto można wstawić do lodówki, żeby polewa szybciej stężała. Ale lodówka w przypadku tego ciasta nie jest koniecznością.
Smacznego!!!
Justyna
4 komentarze
Magdalena
8 czerwca 2022 at 11:23cudowne ciasto!
Justyna
9 czerwca 2022 at 20:14Dziękuję 😉
Magda
9 czerwca 2022 at 17:17A migdały mają być mielone?
Justyna
9 czerwca 2022 at 20:15Tak jest, mielone. Trafna uwaga, już poprawiam 🙂