Banoffee w szklankach to oczywiście wariacja na podstawie słynnego ciasta banoffee. Oprócz wersji klasycznej na blogu znajdziecie też wersję z malinami i czekoladą. Oczywiście wszystkie są ciastami bez pieczenia. Natomiast banoffee w szklankach jest chyba najbardziej zbliżony do wersji czekoladowej. Ze względu na polewę, która jest pomiędzy warstwami. Jednak polewa w tym deserze jest mocno odchudzona, co nie oznacza, że mniej pyszna. Jak to w taki deserach bywa można je komponować na dowolny sposób. Nie wiem jak dla was, ale jednak banany towarzystwie bitej śmietany i kakao zawsze się obronią 🙂
Banoffee w szklankach przepis na 7 porcji:
Składniki:
- około 100 g herbatników maślanych lub innych ciastek
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 duże banany
- sok z cytryny
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki wody
- kilka posiekanych orzechów do ozdoby
Wykonanie:
Herbatniki mielimy w blenderze na piasek lub po prostu drobno siekamy i przekładamy na spód pucharków. Do kakao dolewamy wody i syrop z agawy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli sos czekoladowy ma być gęstszy to dodajemy jeszcze łyżkę kakao. Przelewamy go na ciasteczkowy spód. Banany kroimy w drobną kostkę i skrapiamy cytryną. Przekładamy na sos czekoladowy. Na końcu ubijamy śmietankę z łyżeczką cukru pudru i przekładamy na banany. Przyozdabiamy dowolnie i schładzamy minimum pół godziny w lodówce.
Z podanych składników zrobiłam 7 porcji. Jedna to 280 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments