Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest 🙂 Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie czekolada ze świeżymi bananami zawsze się sprawdza. Korzystam jak zwykle z czekolady gorzkiej, ale spokojnie możecie zastąpić ją deserową lub mleczną. Muszę też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej wilgotny i po raz kolejny wyszedł mi idealnie równy 🙂 Odróżnia się tym, że ubijamy całe jajka i dodajemy odrobinę masła. Koniec gadania, przejdź my do przepisu 🙂
Składniki na blaszkę 20×20 cm, biszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu:
Biszkopt genueński: oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt
– 2 jajka – w temperaturze pokojowej
– 6 łyżek cukru (60g)
– 6 łyżek mąki (60 g)
– 1 łyżeczka masła (7g)
– szczypta soli
Biszkopt można przygotować już dzień wcześniej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę i sól przesiewamy (najlepiej dwukrotnie) – ja przesiałam tylko raz. Całe jaja ubijamy z cukrem, aż masa będzie naprawdę gęsta i podwoi swoją objętość (trwa to około 10 minut). Do masy dodajemy mąką wraz z masłem (roztopionym i ostudzonym) i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia. Biszkopt można nasączyć np. kawą lub herbatą, ale ja tym razem zrezygnowałam
Masa czekoladowa:
– 3 banany
– 180 g czekolady + 20 g do ozdoby
– 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
Banany kroimy w poprzek i układamy na cieście. Powinny leżeć blisko siebie. Kremówkę lekko podgrzewamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Nie wolno masy zagotować. Najlepiej korzystać z najmniejszego ognia. Odkładamy do lekkiego ostudzenia, gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na banany. Możemy delikatnie poruszać foremką aby równomiernie rozprowadzić masę pomiędzy bananami. Wkładamy ciasto do lodówki i szykujemy bitą śmietanę.
Bita śmietana:
– 250 ml śmietanki kremówki 36%
– 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fix)
– opcjonalnie łyżeczka cukru pudru
Bitą śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i zagęstnikami. Przekładamy ją na stężałą masę czekoladową i ozdabiamy drobno posiekaną czekoladą.
Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 300 kcal
Smacznego!!!
Źródło wpisu: blog Domowa Cukiernia Ewy
14 komentarzy
Słodkie okruszki
8 września 2016 at 08:54Pyszne ciasto do kawy lub herbaty 😉
Justyna
8 września 2016 at 08:55Zwłaszcza do kawy 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Krzychu
1 października 2016 at 21:55Było pyyyyyyyyyyszne 😉 dzięki, super przepis. Rozeszło się od razu po podaniu na stół 🙂 Dzięki za smakowity kąsek 😉
Justyna
2 października 2016 at 07:40Bardzo się cieszę 🙂 i życzę miłej niedzieli
iza
28 grudnia 2016 at 09:37Witam, zaintrygował mnie ten biszkopt 🙂 i mam pytanko odnośnie masła – jak je dodać do ciasta? Rozpuścić i takie wlać czy twarde dodawać (ale wtedy czy jajka nie „siądą” bo trochę energiczniej i dłużej chyba trzeba je mieszać???)
Justyna
28 grudnia 2016 at 13:10Witaj Izo, bardzo słusza uwaga. Muszę dopisać to do przepisu. Masło należy chwilę wcześniej rozpuścić i wlewać do masy lekko ostudzone, wtedy masie jajecznej nic się nie stanie 🙂 A biszkopt genueński naprawde serdecznie polecam 🙂 Pozdrawiam
kate
27 czerwca 2017 at 13:50Pani Justyno mogłaby mi Pani wysłać proporcje tego ciasta na maila ale na blachę 25 x 35 cm nie chcę go zepsuć a bardzo by mi zależało. Dziękuję i pozdrawiam
Justyna
27 czerwca 2017 at 20:15Witam, wysłałam prywatnego maila z proporcjami ciasta. Życzę smacznego 🙂
Magdalena
21 listopada 2017 at 19:27Wygląda pysznie, muszę przygotować ciasto na pożegnanie do pracy i również poprosiłabym o proporcje na większą blaszkę 25×35.
Justyna
22 listopada 2017 at 07:36Cześć Magda, na foremkę 25×35 powinno wystarczyć jeżeli podwoisz wszystkie składniki. Pozdrawiam 🙂
Miki
29 lipca 2019 at 09:36Biszkopt pieczemy 12 minut? Tak krótko?
Justyna
30 lipca 2019 at 10:26Tak ponieważ biszkopt jest niewysoki
Aga
8 marca 2020 at 10:46Czy ciasto po wykonaniu wkładamy do lodówki? Czekolada stwardniała przez noc w lodówce i jest niemal jak w tabliczce twarda ?
Justyna
9 marca 2020 at 08:51Ciasto lepiej trzymać w temperaturze pokojowej. Dziękuję za uwagę, dopiszę ją do przepisu bo jest to dość ważne