Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY/ INNE

Kawa mrożona z mlekiem roślinnym

kawa mrożona

Kawa mrożona, hmmm chyba nawet nie powinnam dodawać tu żadnego opisu. Każdy wie co mam na myśli i pewnie każdy już kiedyś taką pił. Ale właśnie dlatego, prawie każdy przygotowuje ją na inny sposób. Nie wiem czy jest jakiś jeden prawdziwy, oryginalny. Mój to zlepek kilku kaw, których przygotowanie wdziałam w internecie. No i naprawdę mi posmakował, a rzadko zdarza mi się pić jakieś kawowe nowości. Jestem team: klasyczna, czarna kawa bez mleka i cukru. Ale w związku z tym, że już drugi tydzień mamy tu ponad 30 stopni postanowiłam jakoś tą kawę urozmaicić 🙂 A jeśli lubicie eksperymentować z kawą to zapraszam na pyszną ale słodką Kawa po wietnamsku

Kawa mrożona przepis:

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 100 ml wody
  • kostki lodu
  • mleko roślinne, u mnie o smaku czekoladowym
  • opcjonalnie: słodzidło (cukier, słodzik, syrop z agawy…)

Wykonanie:

Cały myk polega na posiadaniu w domu blendera lub spieniacza do mleka. Gdy zaparzona kawa lekko ostygnie, blendujecie ją lub spieniacie spieniaczem, do momentu, aż pojawi się wam na wierzchu gęsta kawowa pianka. Wówczas przelewacie kawę wraz z pianką do szklanek. Dorzucacie dowolną ilość lodu, a całość zalewacie mlekiem roślinnym, lub zwykłym. Lub tak jak u mnie mlekiem o smaku czekoladowym. Prosto i pysznie. Poniżej postaram sie umieścić filmik z wykonaniem krok po kroku.

kawa mrożona
Kawa mrożona z mlekiem roślinnym
kawa
Pyszna i prosta kawa mrożona
kawa mrożona
Kawa z pianką

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

trzy × pięć =