Przepis na muffiny czekoladowe z serkiem mascarpone był jednym z pierwszych przepisów jaki zagościł na moim blogu ponad 4 lata temu. Od tamtej pory wiele się zmieniło i dlatego postanowiłam przypomnieć Wam przepis na te przepyszne i szybkie babeczki. Szykowałam je na weekend jako taki mały zmiennik słynnych rogali świętomarcińskich 🙂 Oczywiście nie ma co porównywać smaków, ale posiadając w domu serek mascarpone możecie zrobić naprawdę szybki w przygotowaniu deser, do którego nawet nie potrzebujecie włączać miksera (chociaż z nim jest oczywiście jeszcze szybciej). Muffiny wychodzą wilgotne i mocno kakaowe 🙂
Składniki na muffiny czekoladowe z serkiem mascarpone 12 sztuk:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 3-4 łyżki kakao (w zależności jak lubimy, ja daję 4)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– pół szklanki wody
– pół szklanki jogurtu naturalnego
– 1/3 szklanki oliwy (lub oleju lub roztopionego masła)
Nadzienie:
– 125 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– 1 jajko ( a właściwie białko. Żółtko można dodać do ciasta)
Najpierw przygotowujemy serek. Widelcem lub trzepaczką ubijamy białko (nie musi być ubite dokładnie) dodajemy do niego serek, cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 20 min by masa zesztywniała.
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Całość należy wymieszać i zrobić na środku dołek na składniki mokre: wodę, jogurt, oliwę i ewentualnie żółtko. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników (lub krótko mikserem). Papilotki uzupełniamy do 1/3 wysokości ciastem następnie dajemy łyżeczkę serka i przykrywamy go ciastem do wysokości 2/3 papilotki (muffiny urosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni na 25 min.
Jedna babeczka to 211 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
Źródło wpisu: www.kwestiasmaku.com
2 komentarze
Paulina Garnicka
17 listopada 2017 at 15:09Nie ma chyba pyszniejszego deserku niż muffiny 🙂 No i kolejną zaletą jest prostota wykonania!
Justyna
17 listopada 2017 at 19:11Masz rację 🙂