Bez kategorii/ DESERY

Rabarbarowy eton mess

Rabarbarowy eton mess to kolejny deser w mojej kolekcji eton messów 🙂 – na blogu znajdziecie również eton messy: z poziomkami (klik), borówkami (klik), truskawkami (klik), kiwi (klik), ananasem (klik) i lemon curd (klik). Jej trochę się już tego nazbierało. Jak dla mnie zarówno ten z rabarbarem jak i pozostałe były pyszne. Przy tego typu deserach najważniejsza jest jedna zasada: nie można trzymać go za długo w lodówce, lub wogóle zwlekać ze zjedzeniem, ponieważ bezy rozmiękają i tracą swoją chrupkość. No chyba, że ktoś lubi jak całość zamienia się w papkę, którą nie trzeba gryźć 🙂 Co do samych bez, to te które widzicie na zdjęciach nie są raczej mistrzowskie, ponieważ przetrzymałam je zbyt długo w piekarniku i całkowicie je przesuszyłam. Chociaż Mojej Drugiej Połówce to nie przeszkadza, mówi, że są wtedy jeszcze bardziej chrupkie. Deser serdecznie polecam.

Składniki na deser brałam tak trochę „na oko” i wyszły mi 4 duże porcje:

– około 40 sztuk małych bezików (2 białka i pół szklanki drobnego cukru – białka ubiłam, pod koniec łyżka po łyżce dodawałam cukru, ciągle miksując, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Bezy wyciskałam na papier do pieczenia i piekłam 90 minut w 100 stopniach. Studziłam w zamkniętym piekarniku)

– 250 ml śmietanki kremówki ubiłam z płaską łyżką cukru pudru

– 5 łodyg rabarbaru + cukier do smaku

Rabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka. Zasypałam go 3 łyżkami cukru i podsmażyłam około 15-20 minut, aż zaczął się rozpadać. W tym momencie można dodać cukru, jeżeli rabarbar jest zbyt kwaśny. Całość zblendowałam i odstawiłam do ostudzenia. Gdy wszystkie składniki są ostudzone szykuję deser. Do szklanek lub kieliszków układam warstwami: 3 pokruszone bezy, 1,5 łyżki bitej śmietany i 1,5 łyżki rabarbaru. W każdym deserze wyszły mi dwie warstwy, które przyozdobiłam jeszcze pokruszonymi bezami. Ilość warstw będzie zależała od ilości składników, których użyjecie. Deser schładzamy pół godziny (do godziny) w lodówce i możemy się zajadać 🙂

Jedna szklanka deseru to około 380 kcal.

Rabarbar - owoc sezonowy

Rabarbar – owoc sezonowy

Bita śmietana, bezy i rabarbar = eton mess

Bita śmietana, bezy i rabarbar = eton mess

Eton Mess rabarbarowy

Eton Mess rabarbarowy

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Kasia
    29 czerwca 2016 at 11:13

    Pysznie 🙂 a zdjęcia zachęcają do jedzenia 🙂

    • Reply
      Justyna
      29 czerwca 2016 at 11:39

      Dziękuje 🙂

    Leave a Reply

    5 + dwadzieścia =