Sernik orzechowy na spodzie brownie to był prawdziwy hit. Już dawno nie jadłam tak dobrego ciasta. Ciężkie, aromatyczne intensywne w smaku, świetne połączenie czekolady i orzechów. Jednocześnie, chyba jeszcze nigdy nie użyłam do ciasta aż tylu jajek. W sumie na niewielką foremką weszło ich tu aż 9 sztuk. Ale może dzięki temu ciasto wyszło, pomimo swojej intensywności w smaku, lekkie w jedzeniu i nie obciążające. Zdecydowanie najsmaczniejsze było po schłodzeniu. Chociaż lekko ciepłemu też nic nie brakowało.
Sernik orzechowy na spodzie brownie, składniki na foremkę 20×20 cm:
Brownie:
- 200 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
- 200 g masła
- 6 jaj
- 150 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- szczypta soli
Czekoladę w raz z masłem rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Jajka wraz z cukrem i solą ubijamy dość długo, aż powstanie, gęsta, puszysta masa (jak na biszkopt). U mnie trwało to 10 min. Dodajemy do jajek przesianą mąkę. Krótko miksujemy. Dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 160 stopniach. Po ty czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Sernik orzechowy:
- 500 g sera na serniki (lub pół na pół z mascarpone)
- 100 g cukru
- 80 g gorzkiej czekolady
- 150 g pasty lub kremu orzechowego z orzechów laskowych
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Czekoladę roztapiamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W misce łączymy ser, pastę orzechową, rozpuszczoną czekoladę, cukier i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy po jajku, powoli miksując. Masę przelewamy na spód brownie i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Przepis znalazłam na profilu IG @deseo_patisserie
No Comments