Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DROŻDŻOWE

Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami

Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami to kontynuacja mojej pracy z drożdżami bez przygotowywania wcześniej zaczynu. Bardzo podoba mi się ta metoda no i co najważniejsze bułki wychodzą przepyszne. Są puszyste i w zestawieniu z serkiem i jabłkami i nie wysychają nawet na drugi dzień. Nie wiem jak by było dnia trzeciego, ponieważ żadna bułka tak długo się nie ostała. Na blogu znajdziecie już bułki z kruszonką a ja się przymierzam teraz do cynamonek. Ciekawa też jestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem innej mąki np. orkiszowej

Ślimaczki drożdżowe, składniki na około 15-16 bułeczek:

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 małe jajko
  • 100 g cukru
  • 70 ml oleju 

Ciasto szykujemy dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto z lodówki. W mleku rozpuszczam drożdże (połamane wrzucam do mleka i mieszam kilka razy). Do miski wrzucam wszystkie składniki i miksuję podsypując delikatnie mąką do momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia.

Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam na podsypanym mąką blacie tworząc wałek. Wałkuję cienki prostokąt o wymiarach około 40×50-60 cm.  Na cieście rozsmarowuje serek i układam ostudzone wcześniej jabłka. Zwijam w rulon, a następnie kroję go na 15-16 porcji i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki nie powinny się stykać. Przykrywam blaszkę ściereczką aby bułeczki zwiększyły objętość na około 30 min. Ślimaczki urosną i mogą się ze sobą stykać. Pieczemy ok 20-25 min (do zezłocenia) w 190 stopniach.

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki skrobii
  • cynamon i ewentualnie cukier
  • ok. 200 g serka śmietankowego

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cynamonem i ewentualnie łyżką lub dwoma cukru jeśli ktoś lubi mocno słodkie. Smażymy aż jabłka zmiękną i puszczą sok. W odrobinie wody rozpuszczamy skrobie i przelewamy do jabłek. Dokładnie mieszamy Smażymy jeszcze około 1 minuty i odstawiamy do ostudzenia. 

Na bułeczki nałożyłam również szybki krem. Zmieszałam około 250 g serka śmietankowego z łyżeczką miodu i cynamonu. Przełożyłam na bułki. 

ślimaki drożdżowe
Ślimaki drożdżowe z serkiem i jabłkiem
drożdżówki
Pyszne drożdżówki
bułki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe z serkiem
ślimaki drożdżowe
Słodkie bułki z jabłkami
słodki deser
Bułki słodkie do kawy
bułki słodkie
Drożdżówki z cynamonem

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

jeden + dwadzieścia =