Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami to kontynuacja mojej pracy z drożdżami bez przygotowywania wcześniej zaczynu. Bardzo podoba mi się ta metoda no i co najważniejsze bułki wychodzą przepyszne. Są puszyste i w zestawieniu z serkiem i jabłkami i nie wysychają nawet na drugi dzień. Nie wiem jak by było dnia trzeciego, ponieważ żadna bułka tak długo się nie ostała. Na blogu znajdziecie już bułki z kruszonką a ja się przymierzam teraz do cynamonek. Ciekawa też jestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem innej mąki np. orkiszowej
Ślimaczki drożdżowe, składniki na około 15-16 bułeczek:
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży
- 1 małe jajko
- 100 g cukru
- 70 ml oleju
Ciasto szykujemy dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto z lodówki. W mleku rozpuszczam drożdże (połamane wrzucam do mleka i mieszam kilka razy). Do miski wrzucam wszystkie składniki i miksuję podsypując delikatnie mąką do momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia.
Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam na podsypanym mąką blacie tworząc wałek. Wałkuję cienki prostokąt o wymiarach około 40×50-60 cm. Na cieście rozsmarowuje serek i układam ostudzone wcześniej jabłka. Zwijam w rulon, a następnie kroję go na 15-16 porcji i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki nie powinny się stykać. Przykrywam blaszkę ściereczką aby bułeczki zwiększyły objętość na około 30 min. Ślimaczki urosną i mogą się ze sobą stykać. Pieczemy ok 20-25 min (do zezłocenia) w 190 stopniach.
Nadzienie:
- 5 jabłek
- 2 łyżki skrobii
- cynamon i ewentualnie cukier
- ok. 200 g serka śmietankowego
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy cynamonem i ewentualnie łyżką lub dwoma cukru jeśli ktoś lubi mocno słodkie. Smażymy aż jabłka zmiękną i puszczą sok. W odrobinie wody rozpuszczamy skrobie i przelewamy do jabłek. Dokładnie mieszamy Smażymy jeszcze około 1 minuty i odstawiamy do ostudzenia.
Na bułeczki nałożyłam również szybki krem. Zmieszałam około 250 g serka śmietankowego z łyżeczką miodu i cynamonu. Przełożyłam na bułki.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments