Nie było mnie z wami przez krótką chwilę, ale mam całkiem dobre usprawiedliwenie: zmiana stanu cywilnego i związane z tym przygotowania. Teraz już wszystko wraca do normy więc wracam również do pysznych wypieków. I tak mam dla was ciasto, które miało być ciastem Casis, ale nim nie jest. W domu była nie ta konfitura, brak mascarpone i jeszcze kilka potknięć dlatego został: biszkopt czekoladowy, masa śmietanowa, krem custard i kakaowa beza. Połączenie bardzo smaczne, chociaż obiecałam sobie, że wrócę jeszcze kiedyś do pierwotnego planu, jaki miałam 🙂 Przepis na ciasto Casis znalazłam na blogu Zjem to!. Polecam serdecznie.
Składniki na blaszke 20×20 cm:
Biszkopt:
– 3 jajka (białka i żółtka osobno)
– 0,3 szklanki cukru
– 0,3 szlanki mąki
– 2 łyżki kakao
– 20 g startej czekolady
– ostudzona herbata zcytryną
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i nadal ubijmy. Na końcu dodajemy mąkę z kakao i startą czekoladę. Mieszamy. Pieczemy 35-40 min w 160 stopniach. Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą cytryną.
Krem custard (wg Nigelli )
– 2 żółtka
– 1 całe jajko
– 250 ml śmietanki kremówki
– 3 łyżki drobnego cukru
Śmietankę podgrzewamy. Jajko, żółtka i cukier ubijamy trzepaczką. Gdy śmietana jest gorąca (ale nie może wrzeć) przelewamy ją do jajek stale mieszając trzepaczką. Myjemy garnek i przelewamy do niego spowrotem cały krem. Podgrzewamy stale mieszając, aż krem zgęstnieje (nie wolno gotować). Ściągamy z gazu i przekładamy do zimnej miski, czekamy aż ostygnie.
Beza:
– 2 białka
– 100 g cukru
– 0,5 łyżki mąki
– 0,5 łyżki kakao
Białko ubijamy. Dodajemy partiamy cukier. Ubijamy aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodajemy mąkę i kakao deikatnie mieszając. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach a następnie 30 minut w 90 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia. Muszę przyznać że nie byłam zbyt zadowolona z tej bezy. Była zbyt „ciągnąca” i gumowata. Zmiękła dopiero następnego dnia.
Dodatkowo:
– 250 g konfitury wiśniowej
– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru. Śmietankę ubijamy z cukrem.
Na biszkopt przekładamy konfiturę, następnie krem cusard i bitą śmietanę. Na wierzch kładziemy bezę.
Smacznego!!!
22 komentarze
~Słodkie Abstrakcje
24 kwietnia 2015 at 10:15Uwielbiam wszelkiego rodzaju biszkopty 🙂 Tego także z chęcią bym spróbowała 🙂 Piękna kompozycja!
~przepismamy
25 kwietnia 2015 at 07:50Rewelacyjna propozycja!
Polecam kilka moich pomysłów:
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
~henia
25 kwietnia 2015 at 07:51Pycha!
Polecam sernik z pianka bezową
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/sernik-z-pianka-bezowa.html
~Obżarciuch
25 kwietnia 2015 at 07:57ślinka cieknie na sam widok 🙂
zapraszamy na moje biszkopotowe ciasta
http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=biszkopt
pozdrawiam!
~Rondel
25 kwietnia 2015 at 07:58świetne ciasto na weekend, pyszny przepis
polecame nasze patenty na biszkopt
http://ronddel.blogspot.com/search?q=biszkopt+przepisy
~Ania
25 kwietnia 2015 at 08:24Pyszne, ja polecam domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com
~mkr
25 kwietnia 2015 at 09:08Przepyszna propozycja,
zapraszam na tiramisu z truskawkami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/04/tiramisu-z-truskawkami.html
pozdrawiam
~ewik
25 kwietnia 2015 at 09:58Pyszny biszkopcik apetycznie wygląda. Zapraszam też na moje wypieki
http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~tss
25 kwietnia 2015 at 08:40Przy okazji polecam budyń czekoladowy – http://www.stachurska.eu/?p=14718 , na „mniejsze okazje”. Bez czekolady można dodać trochę wanilii i będzie waniliowy.
~Gość
25 kwietnia 2015 at 08:49Rewelacyjny biszkopt. Polecam prosty tort śliwkowy
http://inews.com.pl/WordPress3/tort-sliwkowy/
~elwirski
25 kwietnia 2015 at 08:55całkiem fajnie to wyszło:)
http://elwirski.blogspot.com
~Buster
25 kwietnia 2015 at 10:30Wygląda bardzo apetycznie, cóż byśmy poczęli bez kobiet 😀
http://www.buster.pw/buster-na-porodowce/
~Zakątek Smakosza
25 kwietnia 2015 at 12:39mniam wygląda bardzo smacznie 🙂
~UlubionePrzepisyBarbary
25 kwietnia 2015 at 13:37Jedna z moich ulubionych smaków:-)
Jeśli lubisz czekoladowe to zapraszam na propozycję ciacha bez mąki, z bitą śmietaną w rolach głównych:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
Zapraszam i pozdrawiam słonecznie
~UlubionePrzepisyBarbary
25 kwietnia 2015 at 13:38Jedno z moich ulubionych smaków:-)
Jeśli lubisz czekoladowe to zapraszam na propozycję ciacha bez mąki, z bitą śmietaną w rolach głównych:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
Zapraszam i pozdrawiam słonecznie
~UlubionePrzepisyBarbary
25 kwietnia 2015 at 13:40Przepraszam za te dwa pod rząd wpisy. Komputer coś mi sfiksował:-(
~bułka z chlebem
25 kwietnia 2015 at 21:07Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :))) a w prezencie pyszny deser Anna z kremem custard 🙂
http://bulkazchlebem.pl/deser-anna
Justyna
26 kwietnia 2015 at 12:40Dziękuje serdecznie:-)
~Twój Raj
26 kwietnia 2015 at 12:10Biszkopcik wygląda znakomicie a i smakuje patrząc na składniki pewnie rewelacyjnie, mniam mniam !!!!
~kakusia
2 maja 2015 at 18:01Ciasto na zdjęciu wygląda pięknie a w rzeczywistości u mnie: ciasto nie urosło i nie jest tak czekoladowe jak na zdjęciu, dopiero po dodaniu proszku do pieczenia urosło ale kolor po 3 łyżkach kakao ten sam. Krem 2 razy się zważył choć nie było wrzenia. Beza też nie jest taka ciemna jak na zdjęciu. Zmodyfikowałam i wyszło pyszne.
~kakusia
2 maja 2015 at 18:04Jeszcze jedno nie zajmuje się nacodzień ciastami ale mogłoby być dokładniej opisane np: na czym rozłożyć beze?
Justyna
3 maja 2015 at 12:44Dziękuje za konstruktywne uwagi:-) Wezmę to następnym razem pod uwagę. Pozdrawiam