Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ SERNIKI

Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #7 Sernik straciatella z malinami

agroturystyka regeneracyjna

Dziś w dziale ciasto na niedzielę szybkie łatwe – serniczek. I to nie byle jaki, bo z kawałkami czekolady oraz malinami, a całość na kruchym spodzie z ciasteczek. Mówię wam: pyszności!!! A do tego jeszcze sernik bardzo szybki w przygotowaniu. A jeżeli znajdziecie trochę czasu i przygotujecie spód dzień wcześniej, to samo ciasto będzie już ekspresowe. No dobrze, jedyne co zabiera nam przy nim czas to pieczenie, ponieważ jest to jednak 80 minut. Sernik smakuje znakomicie i jakby się tak uprzeć, to nie potrzeba do niego nawet miksera.

Składniki na foremkę o średnicy 19 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu:

Spód:

– 1 szklanka zmielonych (zblendowanych) herbatników – wychodzi około 20 sztuk

– 60 g masła

– 1 łyżka kakao (gorzkiego)

Herbatniki mielimy w blenderze na piasek i dodajemy do nich kakao. Masło rozpuszczamy i przelewamy do ciasteczek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki i ugniatamy ją dokładnie dnem szklanki, jednocześnie przesuwając masę lekko do góry, aby zrobić brzegi. Foremkę z wyłożonym dnem ciasta wkładamy do lodówki na czas szykowania masy.

Masa sernikowa:

– 250 g malin

– 60g dowolnej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe

– 500 sera na serniki

– 0,5 szklanki cukru

– 1,5 łyżki oleju rzepakowego

– 2 jajka

– 2 łyżki śmietanki kremówki

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 cukier waniliowy

Czekoladę siekamy drobno. Maliny myjemy i odkładamy do lekkiego osuszenia. Wszystkie składniki na masę przekładamy do jednej miski i miksujemy bardzo krótko. Tylko do momentu kiedy zobaczymy, że składniki się połączyły. Wtedy wrzucamy do masy posiekaną czekoladę i mieszamy ją delikatnie szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, a na dnie kładziemy naczynie do zapiekania wypełnione wodą (można ten element pominąć, ale dzięki temu sernik jest delikatniejszy i bardziej kremowy, poprzez parującą parę wodną). Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i układamy na niej dość gęsto maliny (może być jedna obok drugiej), dziurką do dołu. Pieczemy 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a po całkowitym ostudzeniu wstawiamy ciasto do lodówki.

Z podanej foremki wykroiłam 9 porcji. Jedna to 320 kcal

ciasto na niedziele szybkie i proste

Maliny i czekolada w serze czyli sernik starciatella

Sernik - ciasto pasujące na każdą okazję

Sernik – ciasto pasujące na każdą okazję

Sernik z malinami z ekologicznej uprawy

Sernik z malinami z ekologicznej uprawy

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę

Ciasto idealne nie tylko na weekend

Ciasto idealne nie tylko na weekend

Smacznego!!!

Justyna

Źródło wpisu: Świat Ciasta

You Might Also Like

49 komentarzy

  • Reply
    gin
    29 września 2016 at 22:04

    Boski! Narobiłaś mi niesamowitego apetytu na sernik 🙂

    • Reply
      Justyna
      30 września 2016 at 15:29

      Witaj Gin, dawno Cię tu u mnie nie było 🙂 Weekend się zbliża, jeszcze zdążysz przygotować. Pozdrawiam serdecznie Justyna

  • Reply
    Sarna
    30 września 2016 at 10:34

    pysznie wygląda, ta masa serowa musi być przepyszna, a do tego maliny – mniam 🙂

    • Reply
      Barszczyk
      30 września 2016 at 13:42

      Jaka foremka jest potrzebna?

      • Reply
        Justyna
        30 września 2016 at 15:21

        19 lub 20 cm 🙂 pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      30 września 2016 at 15:25

      Witaj Sarno, wiem że prowadzisz blog z potrawami weganskimi. Może znalazłabyś do tego ciasta jakąś alternatywę? Pozdrawiam Justyna

    • Reply
      MARLENA
      18 września 2020 at 19:22

      Jeśli zrobię z podwójnej porcji ile czasu muszę pięć?:)

      • Reply
        Justyna
        18 września 2020 at 21:45

        Jeśli robisz z podwójnej porcji jednocześnie używając większej foremki to czas pieczenia pozostaje ten sam 🙂

  • Reply
    Wypieki Beaty
    6 października 2016 at 09:06

    Super serniczek 🙂

  • Reply
    Gosia
    19 listopada 2016 at 21:08

    Witam
    CZy z mrożonych malin też się uda?

    • Reply
      Justyna
      20 listopada 2016 at 07:34

      Myślę, że powinno się udać 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    16 marca 2017 at 00:32

    A czy zamiast twarogu może być jogurt no grecki gęsty?

    • Reply
      Justyna
      16 marca 2017 at 08:46

      Możesz dodać gęstego jogurtu greckiego. Ale polecam dodać do masy jeszcze dwa jajka oraz dwie łyżki mąki. No chyba, że chcesz skorzystać z gotowego przepisu na sernik na jogurtach greckich: http://relaxtime.pl/sernik-na-jogurcie-greckim/
      Daj znać jak poszło 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Marta
    10 kwietnia 2017 at 20:59

    Super.Własnie robię drugi raz:-)

    • Reply
      Justyna
      10 kwietnia 2017 at 21:18

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam i polecam też inne smakołyki 🙂

  • Reply
    Małgorzata
    11 sierpnia 2017 at 17:29

    Właśnie siedzi w piekarniku . Robiony z półtora porcji bo mam większą tortownicę. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      11 sierpnia 2017 at 19:34

      Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂 Daj proszę znać jak wyszło

  • Reply
    Marta
    19 sierpnia 2017 at 11:54

    Pyszny sernik. Uwielbiam go. No i stąd moje pytanie: czy można go mrozić?

    • Reply
      Justyna
      19 sierpnia 2017 at 12:41

      Cześć Marta, powiem Ci całkiem szczerze, że nigdy nie mroziłam serników, więc nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem też czy będę miała okazję przetestować bo u mnie sernik znika w mgnieniu oka 🙂 Ale jeżeli się zdecydujesz zamrozić kawałek to daj mi znać czy jest taka możliowść 🙂

  • Reply
    Eliza
    24 września 2017 at 22:19

    Witam! Zrobiłam wczoraj sernik zgodnie z przepisem, niby wszystko ok., ale był jakiś taki bardzo mokry, „ciapowaty”, masa serowa jakby się troszkę rozlatywała, była za mało zbita. Na zdjęciach Pani sernik ma bielutki kolor, zastanawiam się jak to możliwe skoro w składzie masy były maliny? Pozdrawiam serdecznie.

    • Reply
      Justyna
      25 września 2017 at 09:02

      Cześć Eliza, najprawdopodobniej Twój ser miał inną konsystencję od mojego i dlatego nie wyszedł tak zwarty. Następnym razem dosyp jeszcze jedna łyżkę mąki. Powinno pomóc. Z tego samego względu mój sernik wyszedł bielszy, ponieważ maliny które ułożyłam tylko na wierzchu nie zapadły się bo sam ser był bardziej zwarty. Pozdrawiam serdecznie 😉

  • Reply
    Eliza
    30 września 2017 at 12:12

    Dziękuje za odpowiedź. Właśnie to samo podejrzewałam. Pozdrawiam!

  • Reply
    Zuza
    13 października 2017 at 20:18

    Witam. Zabieram się za to ciacho jutro bo wygląda pysznie ?Mam pytanko czy jeśli mam foremkę o średnicy 24 cm to zwiększyć proporcje o połowę.

    • Reply
      Justyna
      14 października 2017 at 07:36

      Cześć Zuza, możesz oczywiście zwiększyć o połowę chociaż ciasto wyjdzie wtedy wyższe niż u mnie. Najlepiej pasowałoby zwiększyć składniki o 1/4 (jeżeli chce Ci się przeliczać). Jeżeli będziesz mieć dość luźną masę serową to dodaj więcej mąki, ponieważ to był najczęstszy problem pojawiający się wśród czytelników. Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  • Reply
    Beata Rudzka
    11 grudnia 2017 at 23:54

    Witam mam pytanie czy ten ser ma być z wiaderka czy zwykły mielony .

    • Reply
      Justyna
      12 grudnia 2017 at 07:20

      Cześć Beata, ja korzystałam z takiego z wiaderka. Ale nie ma różnicy jaki wybierzesz. Jedyne na co należy zwrócić uwagę to konsystencja. Gdyby ten z wiaderka był bardzo rzadki to dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki. Pozdrawiam

  • Reply
    Asia
    4 sierpnia 2018 at 11:02

    Witam czy naczynie z woda stawiamy na dnie piekarnika a ciasto dajemy na srodkowy poziom.. Czy do tego naczynia z woda kladziemy tortownice z. Ciastem.? Czy ciasto wkladamy do nagrzanego piekarnika? Gora dol cxy termoobieg? Dziekuje pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      4 sierpnia 2018 at 18:58

      Witam serdecznie. Odpowiadam na pytanie w kolejności 🙂 Tak naczynie z wodą stawiamy na dnie piekarnika, a ciasto dajemy na środkowy poziom. Do naczynia z wodą nie wkładamy tortownicy z ciastem. Tak ciasto wkładamy do nagrzanego piekrnika: góra dół bez termoobiegu. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Emilia
    8 sierpnia 2018 at 19:16

    Witam Pani Justyno……a ja mam pytanko czy zamiast tej śmietany kremówki to mozna dodac śmietany np 18 % ??…pozdrawiam Emilia

    • Reply
      Justyna
      9 sierpnia 2018 at 15:30

      Witaj, można zastąpić inną śmietaną byle by była względnie płynna 🙂

  • Reply
    Magdalena Ciepluch
    3 listopada 2018 at 14:18

    Czy uzywajac malin mrozonych trzrba je wcześniej rozmrozic?

    • Reply
      Justyna
      4 listopada 2018 at 20:55

      Witaj, tak powinno się je wcześniej rozmrozić ?

      • Reply
        Karina
        30 sierpnia 2020 at 21:55

        Witam. Robiłam z zamrożonych malin i sernik wyszedł super. Także sprawdzone.

        • Reply
          Justyna
          1 września 2020 at 10:02

          Świetnie, dziękuję za informacje 🙂

  • Reply
    Magdalena Anna
    10 listopada 2018 at 17:05

    Hej 🙂 bardzo się ucieszyłam, kiedy trafiłam na Twój blog – zwłaszcza, że sama jestem z Karkonoszy 🙂
    Odnośnie ciasta mam pytanie: jaka powinna być wielkość formy oraz czy pieczesz z termoobiegiem czy bez?
    Ja zrobiłam je na foremce okrągłej 26 cm ale mam wrażenie, że nie wyszło tak :wysokie” jak u Ciebie ;/
    Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      11 listopada 2018 at 17:32

      Cześć Magda ? cieszę się że do mnie trafiłaś i mam nadzieję że będziesz korzystać z przepisów ? Wyszło Ci niższe bo ja robiłam w malutkiej tortownicy o średnicy 19 cm, piekarnik z termoobiegiem. Wielkość foremki zawsze podaje na początku przepisu lub ewentualnie w opisie ? pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Dorota
    15 stycznia 2019 at 22:16

    Witam pieklam serniczek mialam foremkę 24cm i zwiększyłam o połowę składniki wyszedl mi niski nie wiem czy on mial urosnac czy poprostu taki ma byc

    • Reply
      Justyna
      16 stycznia 2019 at 08:14

      Cześć Dorota, niestety ten sernik nie wyrasta, więc następnym razem chyba najlepiej ilość składników podwoić 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Justyna
    10 lipca 2019 at 21:47

    Właśnie zrobiłam i chyba coś nie tak…. Wydawało się że rośnie a po uchyleniiu piekarnika opadł…. I popękał
    To normalne?

    • Reply
      Justyna
      11 lipca 2019 at 09:39

      Cześć, to normalne że serniki rosną a potem delikatnie opadają. Jeżeli chodzi o pęknięcie to tutaj już może być kilka przyczyn. Mogłaś np. zbyt długo mieszać składniki. Ale generalnie pęknięcia w sernikach też często się zdarzają 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    Emi
    20 września 2019 at 11:14

    Witam! Pysznie wygląda ten sernik ? chcę zrobić i mam kilka pytań. czy herbatniki mają być kakaowe czy zwykłe tzn „białe”…? Czy blenderem można połączyć składniki zamiast mikserem…? I jaką konsystencję powinna mieć masa serowa Przed upieczeniem- chodzi mi o gestość np czy jak ciasto na naleśniki czy gęstsza… bede wdzięczna za podpowiedzi. Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      20 września 2019 at 19:10

      Cześć, w sprawie herbatników to nie ma różnicy jakich użyjesz. Ja miałam jasne, dlatego dodałam kakao żeby uzyskać ciemny kolor. Jeżeli masz ciemne to kakao można pominąć. Nigdy nie łączyłam składników blenderem, ale w przypadku tego sernika wystarczy naprawdę krótka chwila miksowania, dlatego myślę, że blenderem da rady 🙂 Ciężko mi opisać gęstość masy, ale na pewno powinna być gęstsza niż ciasto naleśnikowe, konsystencja powinna przypominać raczej gęstszą śmietanę. I od razu podpowiem, że zależy to od użytego twarogu więc gdyby Twoja masa była raczej luźniejsza to dodaj jeszcze łyżkę lub dwie mąki 🙂 pozdrawiam

      • Reply
        Emi
        21 września 2019 at 17:08

        Ślicznie dziękuję za wyczerpującą i dokładną odpowiedź 🙂 i zabieram się za serniczek. Pozdrawiam

  • Reply
    Żaneta
    22 kwietnia 2020 at 00:04

    Czy próbowała Pani zamienić cukier na ksylitol? Ze względu na ograniczenie cukru robię ze słodzikami, jednak obawiam się, że masa się rozpłynie i nie stężeje (już miałam taki przypadek :() Może wie Pani jakich proporcji użyć i czy zwiększyć wtedy ilość np. mąki?

    • Reply
      Justyna
      22 kwietnia 2020 at 10:18

      Witaj, niestety nigdy nie robiłam nic z ksylitolem. Ale ma on formę podobną do cukru, z tym że ponoć jest odrobinę mniej słodki. Użyłabym więc tych samych proporcji co cukru. W najgorszym wypadku sernik wyjdzie mało słodki 🙂 Z masą powinno być wszystko w porządku, ponieważ jest to przepis na sernik gdzie mieszamy po prostu wszystkie składniki (nie ubijamy białek z cukrem ). Jeżeli jednak mocno się tego obawiasz dodaj do masy łyżkę mąki więcej. Powodzenia 🙂

  • Reply
    Anita
    25 kwietnia 2020 at 11:42

    Sernik przepyszny? na blaszke 24×24 podwoiłam składniki i z braku malin użylam borówek ale sernik rewelacja (tak na marginesie mój 1 w życiu) a mąż zachwycony.

    • Reply
      Justyna
      27 kwietnia 2020 at 12:50

      Bardzo się cieszę, że wyszedł i że zadowolenie byli wszyscy, a nie tylko mąż 😉 Ps. Z borówkami też musiał być pyszny

  • Reply
    Marlenka
    19 września 2020 at 09:07

    Sernik wyszedł:D jest idealny ,mój faworyt, zrobiłam z podwójnej porcji ,piekłam 2 h i 10 min ,dodatkowo polalam białą czekoladą, przepis jest naprawdę prosty

    • Reply
      Justyna
      19 września 2020 at 12:19

      Bardzo się cieszę że smakowało ?

    Leave a Reply

    dziesięć − jeden =