Maliny i borówki pod kruszonką? Macie w domu owoce, masło, mąkę i cukier? Jeżeli tak, to macie składniki na pyszny i szybki deser, jakim są owoce pod kruszonką, znane również pod nazwą crumble. Deser jest o tyle prosty, że mniejszych owoców nawet nie trzeba kroić. Czyli jedyne co pozostaje do zrobienia to połączenie składników na kruszonkę. Jak się jednak okazało, do tej pory nie jadłam tego deseru prawidłowo. Na moim instagramowym profilu wiele osób podpowiedziało mi, że deser ten owszem pyszny jest na zimno (tak jak jadłam do tej pory), ale prawdziwym smakołykiem jest na ciepło podany z lodami waniliowymi 🙂 Jak dla mnie brzmi to pysznie więc dla pewności już teraz kupię lody, żeby spokojnie czekały w lodówce na kolejny deser 🙂
Składniki na 6 foremek ceramicznych do zapiekania:
– dowolne owoce: u mnie maliny wymieszane z borówkami
Kruszonka:
– 150 g mąki pszennej
– 75 g cukru
– 75 g zimnego masła + odrobina do wysmarowania foremek
Odrobiną masła smarujemy foremki, żeby kruszonka do nich nie przywarła (wystarczy cienka warstwa). Mąkę mieszamy wraz cukrem i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki zagniatamy pomiędzy palcami tak długo, aż się połączą, tzn masło dokładnie oblepi mąkę z cukrem i nie będą wyczuwalne jego grudki.
Gdy kruszonka jest już gotowa włączamy piekarnik na 180 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Do wysokości 3/4 foremki wsypujemy owoce (w niektórych foremkach miałam nawet więcej owoców) i zasypujemy je kruszonką. Nie żałujcie kruszonki, ponieważ w trakcie pieczenia owoce puszczą sok i zmniejsza objętość, czyli automatycznie deser po wyjęciu z piekarnika będzie niższy niż na początku.
Deser pieczemy około 25 minut. Najlepiej obserwować ostatnie 5 minut, żeby kruszonka się ładnie zarumieniła, a nie przypaliła.
Tak jak wspominałam na górze zajadamy się deserem jeszcze na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi lub czekamy, aż ostygnie.
Jedna kokilka to około 260 kcal (bez lodów oczywiście 🙂 )
Smacznego!!!
Justyna
4 komentarze
Ania
25 sierpnia 2017 at 10:27Mniam, wyglądają przepysznie 🙂 jakiej pojemności masz foremki ceramiczne? Chciałam zamówić sobie je przez internet i nie wiem, które wybrać. Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków 😉
Justyna
26 sierpnia 2017 at 19:55Moje są takie najbardziej standardowe czyli średnica 9 cm i wysokie na 6 cm. Ja swoje kupiłam w Lidlu i jestem bardzo zadowolona 🙂 pozdrawiam
ewa
7 marca 2020 at 17:43Zrobiłam dokładniutko wg przepisu. Kruszonka beznadziejna, wg mnie trzeba więcej masła nieco.
Justyna
9 marca 2020 at 08:50Przykro mi, że nie smakuje. Mi zawsze wychodziła dobra