Wieści nie mam niestety za dobrych – zaczynam węszyć spisek. I to naprawdę na poważną skalę, no chyba, że dotyczy tylko mnie to wtedy na mniejszą skalę 🙂 A tak poważnie, wiem, że najłatwiej szukać winnych wszędzie,  a najciężej zacząć od własnej osoby. Dlatego najpierw ponarzekam na innych, a dopiero potem poszukam błędów u siebie. Strasznie się cieszyłam, że znalazłam dla was kolejne ciacho z cyklu: szybkie i łatwe,  a tutaj taka klapa. To znaczy ciasto nadal jest szybkie i łatwe, ale wyszedł zakalec. Ciasto robiłam według przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią” i co ciekawe moje ostatnie ciasto, też z tej książki, również wyszło lekko zakalcowate (tutaj odsyłam was do przepisu). I stąd właśnie ten spisek. Nie wiem czy jakieś proporcje w tych przepisach są nieodpowiednie, czy jednak powinnam skupić się na sobie i wyszukać błędy. Może powinnam użyć większej blaszki, żeby ciasto nie było takie wysokie. Jeżeli skusicie się na to ciacho, to dajcie znać jak wam poszło. Pomimo zakalca ciasto w smaku wyszło pyszne, więc i tak serdecznie polecam 🙂

PS. ciasto będzie szybkie i łatwe jeżeli macie pod ręką lemon curd (przepis tutaj). Jeżeli nie, to polecam zastąpić krem, bitą śmietana i owocami.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

– 225 g miękkiego masła

– 225 g drobnego cukru (dałam trochę mniej bo 225 to jednak strasznie słodko by było)

– 4 jajka

– 50 g mąki pszennej

– 220 g mielonych migdałów

– otarta skórka i sok z 2 cytryn

Dzień wcześniej (albo na noc) wyciągamy masło z lodówki, żeby było dostatecznie miękkie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na tarce ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok. Masło miksujemy z cukrem na jasny puch. Następnie dodajemy po jajku, dodając jednocześnie odrobinę mąki. Miksujemy dosłownie chwilkę, aż wszystko się połączy i czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich jajek i mąki. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz migdały. Jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy około 1 godzinę. Piekłam w piekarniku z grzałką od góry, więc już po 20 minutach musiałam przykryć ciasto folią aluminiową. Po 45 minutach sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Patyczek nadal był oblepiony ciastem, więc po 10 minutach próbowałam po raz kolejny. Patyczek już nie był oblepiony surowym ciastem, ale dla pewności pozostawiłam ciasto jeszcze na 5 minut w piekarniku. Po wystudzeniu ciasta przygotowała krem cytrynowy.

Krem cytrynowy:

– 3 łyżki mascarpone zmieszałam z 5 łyżeczkami przyszykowanego wcześniej lemon curd (przepis tutaj). Tak jak pisałam wcześniej, jeżeli nie macie pod ręką lemon curd, przyszykujcie po prostu bitą śmietanę i owoce lub bitą śmietanę i płatki migdałowe. Oczywiście możecie też przyszykować lemon curd „na miejscu”, ale wówczas nie będzie to już ciasto szybkie, ponieważ jego przygotowanie zajmie zbyt dużo czasu.

Z foremki wykroiłam 10 porcji, jedna to 470 kcal.

Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe
Czasem zdarzają się zakalce 🙂
Dwa główne składniki to migdały i cytryna: pyszne słodko kwaśne połączenie
Ciasto na niedzielę: cytrynowo – migdałowe

Smacznego!!!

Źródło wpisu: Nigella Lawson „Jak być domową boginią: wypieki i przysmaki kojące duszę”

Zapisz

Zapisz