Dlaczego jest to ciasto idealne na niedzielę? Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową, możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne i słodkie, więc dla zaoszczędzenia czasu (lub kalorii 🙂 ) można je jeść w wersji bez żadnych dodatków. Było pyszne, zniknęło od ręki 🙂 A maliny zrekompensowały chociaż odrobinę potrzebę szykowania już ciast ze świeżymi sezonowymi owocami.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Ciasto:

– 4 jajka

– 120 g drobnego cukru

– 150 g zmielonych migdałów

– 2,5 łyżki kakao

– szczypta proszku do pieczenia

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z cukrem wrzucamy do miksera u ubijamy na jasną i gęstą pianę (u mnie około 10 minut). Następnie dodajemy migdały, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Pieczmy 40 minut. Po upieczeniu ciasto może na środku opaść. Jest to normalne.

Dodatkowo:

– 200 ml śmietanki kremówki 30 – 36%

– opcjonalnie: frużelina, owoce, konfitura

Bezmączne ciasto migdałowe z malinami i bitą śmietaną
Proste i szybkie ciasto na weekend
Proste i szybkie ciasto na weekend
Maliny naturalne
Maliny z własnej plantacji
Ciasto bez mąki
Pyszne ciasto bezmączne
Proste i szybie ciasto
Ciasto migdałowo kakaowe na każda okazję
Ciasto idealne na niedzielę

Smacznego!!!

Źródło wpisu: Moje Wypieki

Zapisz

Zapisz