Co powiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5 godziny w samochodzie. Troszkę martwiłam się o masę ale niepotrzebnie, nic się jej nie stało. Wręcz przeciwnie, zastygła na tyle mocno, że bardzo dobrze się kroiła. Szykując to ciasto jakoś nie byłam do niego przekonana, miałam mieszane uczucia co do tej masy z cappuccino i warstwy orzechowej (żeby nie była za twarda). Na szczęście mąż i rodzina rozwiali moje wątpliwości 🙂 zresztą mi też bardzo smakowało 🙂 Na przyszłość zamieniłabym górna warstwę herbatników na słone krakersy, ponieważ ciacho jest dość słodkie i mogłoby to być ciekawe przełamanie smaków. Ciekawe czy cioci spodobają się zdjęcia ciacha na jej talerzyku 🙂

Składniki na blaszkę 25×25 cm:

Ciasto kruche:

– 1,5 szklanki mąki

– 120 g zimnego masła

– 1/4 szklanki cukru pudru

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 żółtka

– 1 łyżka kwaśnej śmietany

Warstwa orzechowa:

– 150 g posiekanych drobno orzechów

– 1/4 szklanki cukru

– 2 łyżki miodu

– 60 g masła

Ciasto zaczynamy od przyszykowania ciasta kruchego. Cukier łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy po raz kolejny, tym razem całymi dłońmi, aż ciasto uzyska jednolitą masę. Wałkujemy ciasto lub rozgniatamy dłońmi pomiędzy foliami spożywczymi. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki, wypełniając nim dokładnie całe dno. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas szykowania masy orzechowej.

Jeżeli mamy całe orzechy to siekamy je na mniejsze kawałki dowolnej wielkości. Cukier, miód i masło wrzucamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy orzechy. Gotujemy 3-5 minut i zdejmujemy z gazu. Szybko przekładamy orzechy na ciasto kruche, ponieważ masa zacznie gęstnieć. Ciasto kruche wraz z orzechami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W połowie pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby orzechy się nie spaliły. Studzimy.

Masa cappuccino:

– 500 ml mleka

– 4 łyżki cukru

– 4 żółtka

– 120 g cappuccino w proszku orzechowego (wymieszałam orzechowe z czekoladowym)

– 1,5 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

– około 12 herbatników (lub słonych krakersów)

– kakao do posypania ciasta

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Połowę mleka należy zagotować. Do żółtek dodajemy obie mąki i resztę mleka i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy do żółtek cappuccino, jeszcze raz krótko miksujemy i przelewamy masę na gotujące się mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z gazu i całkowicie studzimy. Miękkie masło ucieramy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń ciągle miksując. Budyń wyszedł mi na tyle gęsty, że powstały niewielkie grudki, po zmiksowaniu z masłem prawie zniknęły, a te co zostały nie wpływały na smak ciasta.

3/4 masy przekładamy na ciasto z orzechami. Następnie układamy warstwę herbatników lub krakersów i przykrywamy je resztą kremu. Całość posypujemy gorzkim kakao. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce.

Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 300 kcal.

Ciasto z orzechami
Kostka orzechowa
Ciasto z orzechami
Ciasto cappuccino z orzechami
Ciasto kruche z masą cappuccino i orzechami

Smacznego!!!

Źródło wpisu: blog Zjem to!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz