Bez kategorii/ CIASTA I DESERY

Tort tiramisu

Tort tiramisu (9)Pomimo, że idzie lato i mamy pod ręką coraz więcej owoców to u mnie dziś coś zupełnie innego, taka moja zachcianka 🙂 Ponieważ ten torcik „chodził” już za mną od dłuższego czasu, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie żeby go wykonać. W końcu się udało i efekt był pyszny, zresztą jak większość słodkości w których występuje kawa 🙂 Ten torcik jest miłą odmianą dla klasycznego tiramisu, a smakuje równie pysznie. Przepis podpatrzyłam na blogu Cafe Amaretto. Polecam serdecznie

Składniki na tortownicę 20 cm:

Biszkopt:

– 2,5 łyżki ciepłej wody

– 3 jajka (białka i żółtka osobno)

– 100 g cukru

– 60 g mąki pszennej

– 60 g mąki ziemniaczanej

– szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa będzie gęsta i lśniaca. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na 3 blaty (lub 4 – jeżeli się wam uda, ja niestety jestem w tym kiepska 🙂

Masa:

– 500 g mascarpone

– 250 ml śmietanki kremówki 36%

– 70 g cukru pudru

Śmietankę ubijamy. Serek ucieramy z cukrem pudrem, ale nie zbyt długo. Na końcu delikatnie dodajemy śmietankę do serka, krótko miksując na najniższych obrotach.

Dodatkowo:

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w około 200 ml wody i ostudzonej

– likier migdałowy lub amaretto (opcjonalnie)

– kakao

Na spodzie foremki lub patery układamy pierwszy krążek biszkoptu, skrapiamy go obficie kawą wymieszną z likierem (lub samą kawą). Wykładamy 13 masy i posypujemy kakao. Układamy kolejny blat, który delikatni dociskamy i powtarzamy czynności: obficie go nasączamy, smarujemy kremem i posypujemy kakao. Ostatnią, wierzchnią warstwę należy cienko posmarować kremem i posypać kakao. Jeżeli wystarczy wam kremu można posmarować nim również boki. Ciacho wstawiamy do lodówki.

Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 400 kcal.

Tort tiramisu (3)

Tort tiramisu (6)

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    ~Ola
    29 maja 2015 at 10:38

    Tiramisu jest wyśmienite o każdej porze roku:) w takim pięknym wydaniu nikt chyba nie jest w stanie się oprzeć temu torcikowi.

  • Reply
    ~kornik
    29 maja 2015 at 12:54

    Szczerze przyznam, ze taki torcik to jest coś, na co w tym momencie mam ogromną ochotę:)
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    • Reply
      Justyna
      29 maja 2015 at 14:26

      Nic tylko piec:-) Pozdrawiam:-)

  • Reply
    ~wedelka
    29 maja 2015 at 14:49

    Jeden z moich ulubionych tortów 🙂

  • Reply
    ~ladylaura
    29 maja 2015 at 19:39

    Cudowny!.

  • Reply
    ~marekpzn1987
    3 czerwca 2015 at 11:35

    Pycha. Można prosić o dokładkę ?

  • Leave a Reply

    dwanaście + dziesięć =