Czekoladowe brownie to jest po prostu hit. W wersji pierwotnej miało być z malinami lub borówkami. Ale ani jednego ani drugiego nie dostała akurat w moim sklepie więc zdecydowałam się na morele. Przyznaje nie znam tych owoców za bardzo. A okazało się, że wpasowały się w to ciasto idealnie. Brownie wychodzi ciężkie, słodkie, czekoladowe i gliniaste. A morele były jeszcze lekko kwaskowate dlatego idealnie zrównoważyły ciasto. Przyznaje, że już dawno nie wyszło mi tak idealne brownie. Po prostu czeeeekoladowe 🙂 🙂 🙂 Ostatnio równie idealne wyszło z brownie wiśniami a bardzo fajną odmianą było brownie cytrynowe. Uwielbiam wszystkie wersje, ale dzisiejsza jest dla prawdziwych czekocholików.
Czekoladowe brownie składniki na blaszkę 20×20 cm:
- 200 g masła
- 200 g czekolady min 75% kakao+ 2-3 kostki posiekane do posypania ciasta
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 140 g mąki
- szczypta soli
- 200-300 g moreli lub innych owoców
Wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Morele przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w mniejszą kostkę. Do garnka wrzucamy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Ściągamy z gazu. Do rozpuszczonego, ciepłego masła wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą. Odstawiamy do lekkiego ochłodzenia. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier. Miksujemy do lekkiego napuszenia. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę z solą i jeszcze raz miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę wylewamy do foremki. Posypujemy owocami które lekko wciskamy w ciasto. Na końcu sypiemy posiekane 2-3 kostki czekolady. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach. Kroimy dopiero po ostudzeniu ciasta. Będzie ono wyglądało jakby miało zakalec lub było minimalnie niedopieczone. Pamiętajcie, że to jest brownie i to ciasto tak właśnie ma wyglądać.
Jeżeli z foremki wykroicie, tak jak ja, 20 porcji. To jedna będzie mieć 238 kcal
Smacznego!!!
Justyna
No Comments