Ciasto z borówkami i kruszonką to mój zamiennik jagodzianek, których nie mogę tutaj kupić. Nawet jak chciałabym zrobić to nie mogę znaleźć tu jagód. Ale przynajmniej borówki są. Ciasto z borówkami to nic innego jak ciasto ucierane plus kruszonka. Czyli poszłam w sprawdzony przepis, który zawsze mi wychodzi. Chociaż tym razem miałam pewne obawy. Nałożyłam tyle owoców, że trochę bałam się czy nie wyjdzie zakalec. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę i szybkie wykonanie. Trzeba tylko pamiętać, o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. Jak piekę rano to wyciągam je już w przeddzień wieczorem, żeby się później nie stresować. Ciasto ucierane można zrobić również z innymi owocami np. z truskawkami, malinami czy śliwkami.
Ciasto z borówkami, przepis na blaszkę 20x20cm:
Kruszonka:
- 120 g mąki
- 80 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
Składniki zagniatamy pomiędzy palcami, aż masło oblepi wszystkie składniki. Na czas przygotowania ciasta, przechowujemy w lodówce
Dodatkowo:
- 300 g borówki amerykańskiej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Umyte i osuszone borówki. Obsypujemy mąką i delikatnie mieszamy
Ciasto:
- 140 g miękkiego masła
- 140 g mąki
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i puszyste. Dodajemy cukier i znów miksujemy ok 2-3 min. Dodajemy jajka, pojedynczo. Za każdym razem miksujemy krótko. Po dodaniu jajek masa może wyglądać na lekko zważoną. To normalne. Dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia składników. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce, część delikatnie wciskając w ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 50-60 min w temperaturze 180 stopni (piekarnik góra dół)
Smacznego!!!
Justyna
10 komentarzy
Krzysztof
11 sierpnia 2022 at 08:16Ciasto z borówkami. Przepis idealnie trafiony w czasie i w dodatku szybki. Masz jakieś preferowane odmiany???
Justyna
14 sierpnia 2022 at 21:22Moja ulubiona odmiana borówki to: blue crop 🙂
K.P.
14 sierpnia 2022 at 07:52To ciasto z borówkami wyszło dobrze😋 Jak myślisz można by wrzucić jeszcze więcej borówek?
Ciasteczkowy potwór
14 sierpnia 2022 at 08:39Czy to ciasto z borówkami jest szybkie i proste w wykonaniu?
Justyna
14 sierpnia 2022 at 21:21Tak to ciasto jest bardzo proste w przyszykowaniu. Najdłuższy czas jaki potrzebuje to moment w piekarniku 🙂
Justyna
14 sierpnia 2022 at 21:22Można spróbować, chociaż trzeba uważać, żeby ciężar owoców nie był za duży ponieważ grozi to zakalcem
Wioleta
14 sierpnia 2022 at 10:36CZY W TEN PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI MOŻNA ZMODYFIKOWAĆ ,I ZAMIAST BORÓWEK UŻYĆ JAKIŚ INNYCH OWOCÓW?
Justyna
14 sierpnia 2022 at 21:20Cześć Wioleta, oczywiście, że ten przepis można modyfikować. Możesz użyć do niego dowolnych owoców 🙂
job
27 sierpnia 2022 at 13:02Wygląda całkiem, całkiem!!
Trzeba spróbować.
Justyna
28 sierpnia 2022 at 08:44Polecam. I zapewniam, że każdy jest w stanie to ciasto przygotować