Ciasto ucierane z ananasem i orzechową kruszonką to trochę przypadek. Byłam pewna że w domu mam puszkę brzoskwiń, które, jak się domyślacie okazały się ananasem. Ale skoro już był to postanowiłam go wykorzystać. nie wiedziałam do końca jak wyjdzie to połączenie smakowe dlatego zrezygnowałam z klasycznej kruszonki. Trochę się bałam, że z klasyczną może być za mdło. Zastąpiłam część mąki mielonymi orzechami laskowymi. Orzechowa kruszonka spełniła swoje zadanie. bardzo fajnie współgrała z ananasem i resztą ciasta. Koniec końców wyszło ciasto niby klasyczne ale jednak mocno nie oczywista 🙂
Ciasto ucierane przepis na blaszkę 20×20 cm:
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mielonych orzechów laskowych (lub innych)
- 30 g cukru pudru
- 60 g masła
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy pomiędzy palcami, tak długo, aż składniki się dokładnie połączą tworząc kruszonkę. Na czas szykowania ciasta wstawiamy do lodówki.
Ciasto:
- 140 g masła
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 140 g mąki
- 35 g budyniu waniliowego (proszek)
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- puszka ananasa
- łyżka mąki do oprószenia
Ananasa kroimy w drobną kostkę i obsypujemy mąką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. UWAGA!!! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Co oznacza, że najlepiej kilka godzin wcześniej wyjąć je z lodówki.
Masło miksujemy z cukrem, aż będzie puszyste i stanie się jaśniejsze. Dodajemy po jajku i nadal miksujemy. W tym momencie ciasto będzie wyglądało na zważone. Dodajemy mąkę wraz z solą, budyniem i proszkiem do pieczenia. Znów miksujemy. Tylko do połączenia składników. Przekładamy ciasto do foremki. Układamy ananasa wciskając również kawałki do środka ciasta. Całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy 45 -50 minut. Najlepiej po 45 sprawdzić patyczkiem (wykałaczką) czy nie ma na niej surowego ciasta. Jeśli nie ma wyciągamy z piekarnika. Gdyby wasz piekarnik zbyt mocno grzał od góry można przykryć ciasto folią aluminiową.
Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 215 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
2 komentarze
Jak się całować
23 lutego 2022 at 17:52Bardzo interesujące ananasowe ciasto 🙂
Justyna
26 lutego 2022 at 11:01Zgadza się, troszkę inne ale bardzo smaczne