Już ostatnio pisałam, że wracam do was z mniej więcej regularnymi wpisami ale się nie udało. Dlatego nie będe teraz rzucać słów na wiatr, ale wróciłam już (niestety) do pracy i harmonogram mojego dnia znów się uregulował. A to napewno zaowocuje nowymi ciachami 🙂 A dziś serwuje wam przepyszne owoce w czekoladzie pod cynamonową kruszonką. Zawsze zjadaliśmy wszystko tego samego dnia na ciepło, a tym razem dwie porcje zostały nam na dzień następny i muszę wam powiedzieć, że smakowały jescze lepiej niż dnia poprzedniego 🙂 Polecam serdecznie.
Składniki na 6 porcji:
– 1 duża gruszka
– 1 duże jabłko
– 4 kostki posiekanej czekolady gorzkiej
– odrobina masła do wymarowania foremek
Kruszonka:
– 80 g mąki
– 50 g zimnego masła
– 1/3 szklanki cukru
– cynamon w dowolnej ilości ( u mnie było duuuużo ponieważ cynamon bardzo lubię)
Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Kokilki smarujemy masłem. Owoce przekładamy do foremek i posypujemy je czekoladą. Mąkę łączymy z cukrem i cynamonem. Dodajemy zimne masło pokrojone w plastry i zagniatamy kruszonkę pomiędzy palcami, aż składniki się dobrze połączą. Przekładamy kruszonkę na owoce i wstawiamy foremki do piekarnika nagranego do 190 stopni na 20 – 25 minut (do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni)
Jedna porcja to 230 kcal.
No Comments