Szybki deser z niczego, czyli coś co można zrobić w każdej chwili ponieważ większość składników mamy zazwyczaj w domu. Deser składa się z owoców i kruszonki. U mnie były to jabłka, ale owoce mogą dowolne i dowolnie możemy podkręcać ich smak. Można dodać: cynamon, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, czekoladę, karmel. Wybór dowolny. Natomiast kruszonka to 3 składniki: mąka, cukier i masło. U mnie deser jest w kokilkach. Czyli można powiedzieć jednoporcjowy. Ale możecie go zrobić w większym naczyniu i przekładać gotowe porcje na talerz. Również przyozdobić można na wiele sposobów: pasować będą lody, bita śmietana czy polewa czekoladowa. Chociaż bez żadnych dodatków też jest pysznie. Zobacz jak wyglądały maliny i borówki pod kruszonką
Szybki deser z niczego – jabłka pod kruszonką, składniki na 10 porcji:
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła + łyżka do smarowania kokilek
- 90 g cukru
Dodatkowo:
- około 8 małych jabłek
- do smaku: płatki migdałowe, cynamon
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, zagniatając pomiędzy palcami do momentu połączenia produktów i powstania kruszonki.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kokilki smarujemy cieniutko masłem od wewnątrz. Jabłka przekładamy do kokilek do ich 2/3 wysokości. Posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi. Resztę kokilki uzupełniamy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Ps. Jedna kokilka to około 200 kcal
Smacznego!!!
Justyna
4 komentarze
K.P.
25 lipca 2022 at 13:22Pewnie najlepiej smakuje z lodami z borówki lub czekolady. 🤔
Chris.
26 lipca 2022 at 09:54Szybki deser z niczego. Jadlem moge polecic
Kamila
17 sierpnia 2022 at 17:13A z mrożonych borówek wyjdzie ?
Justyna
17 sierpnia 2022 at 18:18Przyznam szczerze, że nie próbowałam. Z malin bym nie zaryzykowała bo na pewno puściłyby za dużo soku. Ale z mrożonych borówek, mogłoby się to udać 🙂