Czy można szybko zrobić ciasto bez mąki? Można. A dlaczego jest to ciasto idealne na niedzielę? Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową, możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne i słodkie, więc dla zaoszczędzenia czasu (lub kalorii 🙂 ) można je jeść w wersji bez żadnych dodatków. Było pyszne, zniknęło od ręki 🙂 A maliny zrekompensowały chociaż odrobinę potrzebę szykowania już ciast ze świeżymi sezonowymi owocami.
Składniki na ciasto bez mąki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Ciasto:
– 4 jajka
– 120 g drobnego cukru
– 150 g zmielonych migdałów
– 2,5 łyżki kakao
– szczypta proszku do pieczenia
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z cukrem wrzucamy do miksera u ubijamy na jasną i gęstą pianę (u mnie około 10 minut). Następnie dodajemy migdały, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Pieczmy 40 minut. Po upieczeniu ciasto może na środku opaść. Jest to normalne. Jak widać ciasto bez mąki jest ciastem ekspresowym.
Dodatkowo:
– 200 ml śmietanki kremówki 30 – 36%
– opcjonalnie: frużelina, owoce, konfitura
Smacznego!!!
Źródło wpisu: Moje Wypieki
No Comments