Lemon Curd czyli po prostu pyszny krem cytrynowy robiłam już nie pierwszy raz. Testowałam też kilka wersji np. na lżejszą wersję bez masła. I jednak pozostaję przy tej oryginalnej i taką wam właśnie przedstawiam. Uważam że ta opcja jest najbardziej aksamitna w smaku i wogóle krem jest bardzo uzależniający. Nigdy całość nie zostanie do wypieku do którego miał by użyty, zawsze jest podjadany prosto ze słoiczka 🙂 Przepis znalazłam na stronie White Plate, chociaż podaję z moimi zmianami których sie trzymam.
Składniki na około 450 g kremu:
– sok i skórka otarta z 3 małych cytryn (oczywiście nie woskowanych i umytych)
– 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań)
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 80 do 100 g masła (im więcej tym krem jest bardziej aksamitny no i maślany :-))
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku który stawiamy na niewielkim ogniu. Na początku należy wszystko dobrze wymieszać tak aby składniki dobrze się połączyły. Doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy gaz na możliwie najmniejszy. Gotujemy jeszcze około 5 min mieszając co jakiś czas. W tym czasie krem delikatnie zgęstnieję. Ściągamy z gazu i przecieramy krem przez sito by pozbyć się ewentualnych grudek (raz tą czynność pominęłam i też było pysznie). Krem przelewamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy do ostudzenia. Zamykamy szczelnie słoiczki i wstawiamy je do lodówki. Krem wykorzystyjemy do wszystkiego co nam akurat wpadnie do głowy 🙂 lub jemy prosto ze sloiczka.
Jak już pisałam z podanej ilości wyszło mi około 450 g. Jedna łyżka to około 85 kcal
Smacznego!!!
10 komentarzy
~daria
26 lutego 2015 at 12:54Nie róbcie Lemon Crud! To Pułapka! powinni go zakazać, bo uzależnia! 🙂
Dawno nie jadłam nic pyszniejszego. Proporcje są idealne! Pycha!
Justyna
26 lutego 2015 at 14:06Cieszę się, ze smakowało. Pozdrawiam serdecznie:-)
~blachaciacha
28 marca 2015 at 09:51Szukam własnie lemon curd do świątecznego mazurka, myśle ze skorzystam z Twojego przepisu, wyglada świetnie.
Justyna
28 marca 2015 at 13:36I był tez pyszny wiec polecam serdecznie i pozdrawiam:-)
Justyna
14 października 2018 at 15:49Zrobiłam z większej il masła i zrobił się rzadki
Justyna
15 października 2018 at 12:20Cześć Justyna, jedyne nad czym sie zastanawiam to czy użyłaś prawdziwego masła (82%)? Ponieważ przy innych mieszankach faktycznie moglo się tak stać
Marta
10 lutego 2019 at 12:54A ile czasu może stać w lodówce ?
Justyna
11 lutego 2019 at 10:04Spokojnie do 10-12 dni. Kiedyś zapomniałam o jednym słoiku i po 3 tygodniach pojawiła się pleśń.
Tarta cytrynowa z czekoladą - Relaxtime
26 marca 2019 at 13:58[…] orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna […]
Ciasto bez pieczenia - kokosowa zebra - Relaxtime
3 czerwca 2019 at 14:08[…] konfitury dla złamania smaku. Nie miałam akurat żadnej pod ręką, ale w lodówce znalazłam lemon curd, który też się nadawał. Słodki kokos przełamany cytryną okazał się strzałem w […]