Udało się!!! Znalazłam w końcu najlepszy przepis na ciasto ucierane 🙂 Bardzo mnie to cieszy, przepis ten zapiszę sobie na kartce i głęboko schowam, ale oczywiście najpierw się nim z wami podzielę. Ciasto ucierane jest jednocześnie ciastem szybkim i łatwym, przy spełnieniu jednego warunku: składniki musimy wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby wszystkie miały temperaturę pokojową. Ja rozwiązuje to tak, że wyciągam produkty na ciasto z lodówki wieczorem, a rano szykuję ciasto. U mnie jest to ciacho z malinami, ponieważ mam je jeszcze pod ręką, ale wy możecie skorzystać z jakichkolwiek innych owoców. Mogą to być jabłka czy gruszki, pojawiające się już truskawki czy nawet wiśnie z kompotu (ale odsączone). Samo ciasto wychodzi idealne i nie ma na nim nawet śladu zakalca, jest puszyste i jednocześnie nie jest suche. Serdecznie polecam!!!
Składniki na ciasto na niedzielę na blaszkę 20×20 cm:
Kruszonka:
– 75 g mąki
– 50 g zimnego masła
– 25 g cukru pudru
Ciasto:
– 140 g masła
– 100 g cukru
– szczypta soli
– 3 jajka
– 140 g maki pszennej
– 30 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
– o,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– około 340 g malin lub innych owoców (ja użyłam mrożonych, które wcześniej rozmroziłam)
– odrobina mąki do posypania
Przygotowanie
Jeżeli owoce są bardzo wodniste to odciskamy je na ściereczce i obsypujemy mąką. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy pomiędzy palcami, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na bok. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Masło miksujemy na puch. Dodajemy cukier i sól. Znów miksujemy. Dodajemy po jajku i za każdym razem miksujemy. Masa może wyglądać jakby była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 minut. Piekarnik góra – dół. Gdyby kruszonka zbyt się zarumieniła, można przykryć ciasto folia aluminiową (ja nie musiałam).
Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 220 kcal.
Smacznego!!!
Źródło wpisu: blog Sweet dreams
1 Comment
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką - Relaxtime czas na wypieki
3 października 2023 at 10:40[…] ciast ucieranych z kruszonką jest u mnie sporo. Zmieniają się tylko owoce np. z rabarbarem czy z malinami. A to dlatego, że to mój sprawdzony przepis, który wychodzi zawsze, ale to naprawdę zawsze 🙂 […]